Peredi (is) kapta az Év Önkéntese díját

57866

Ahogy már itt is szóltunk róla, Marianna Szarková nemrég többedmagával Kiska államfőnél tett látogatást, miután azt a  szervezetet ahol munkálkodik, az Év Önkéntese díjra jelölték. Bár sokszor nem tudatosítjuk, de az önkéntesség nélkül ez az ország sokkal rosszabb hely lenne, hiszen csak ha Peredet vesszük, itt is rengeteg civil szervezet működik- Csemadokon és Telektó PT-n át egészen a sportklubig. Majka Szarkovát kérdeztem arról, hogy milyen tevékenységet végez, hogy ilyen magas elismerésre jelölték.

Milyen szervezetről és azon belül milyen projektről van szó?

Az AIESEC (nemzetközi nonprofit diákegyesület) belül működik az Educate Slovakia, amelynek célja, hogy 6 hetes önkéntes tevékenység keretében külföldi diákok a szlovákiai alap- és középiskolában oktassanak. Tehát az ideérkező lektorok a mi diákjainkkal interaktív workshopok keretében megértessék a kulturális sokszínűséget, ezzel is biztosítva az ország oktatási színvonalának emelését, hiszen magának a projektnek- amely 5 éve működik- a célja  az oktatás színvonalának az emelése.

Miként kezdődött? Tudjuk, hogy anyud és az apud is önkéntes munkát véges, de ez nálad magától jött?

Egyetemistaként azonnal bekapcsolódtam az AIESEC munkájába. Volt egy bemutatkozó előadásuk, én utána jelentkeztem, ők meg kiválasztottak. A projekten belül a jelentkezőket koordináltam, tehát meghallgatásokat és válogatást tartottam köztük. Cél az volt, hogy olyanok érkezzenek, akik hozzá tudnak adni az oktatás színvonalának emeléséhez.

Ha jól emlékszem, idén összesen 85 önkéntes személy és csoportot jelöltek. Miként választottak ki benneteket?

Tőlünk függetlenül valaki jelölt minket, majd egy zsűri több feltétel alapján, például hány embert érintet és miként befolyásolta, választott. Mi azonnal a top 3-ba kerültünk és már ezt nagy sikernek tartottuk, de végül is ma kategóriánkban nyertünk. A kihirdetés előtt fogadott minket Kiska, majd a külügyminisztériumban Lajčák jelenlétében adták át a kitüntetést.

Gratulálok! Te ebben a sikeres gépezetben hol helyezkedsz el? Mennyien jöttek rajtad keresztül Szlovákiába?

Az AIESEC-ben nagyon sokan tevékenykednek, én a közgazdasági egyetemen és a pozsonyi részlegen belül dolgozom. Jelenleg az üzleti fejlesztésekért felelős alelnöki pozícióban vagyok. Ez azt jelenti, hogy az egyes cégekkel én tartom a kapcsolatot. Pár hónapja kerültem ebbe a feladatkörbe, előtte az Educate Slovakia projekt csoportján belül koordináltam. A részlegünkön keresztül körülbelül 30 diák érkezett, de országos szinten nem tudom. Az viszont tudom, hogy Szlovákiában ez a projekt közel 20 ezer diákot érintett.Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.