El camino- beszámoló a zarándokútról

IMG_20171124_193303140

Péntek este zsúfolásig megtelt a Csemadok vagy a Viniper terme, amikor is Turcsek Rozália beszámolt a többhetes nyári kalandjáról.

IMG_20171124_193309448

Ő és fia, Olivér nyáron végigjárták az El caminot ( magyarul Az út), amely Európa legismertebb  zarándokútja és az utóbbi időben újra népszerűvé vált. Turcsekék nem az elsők és valószínűleg nem is az utolsók, akik Peredről nekivágtak. Ami viszont szokatlan volt, hogy anya és 14 éves fia indult útnak.  A 34 napos út és a több mint 1100 km beszámolója, izgalmas és élvezetes volt, ezt a jelenlévők is hatalmas tapssal díjazták. Turcsek Rozika elmondta, hogy eredetileg nem Olivérrel együtt tervezte az utat, de nem bánta meg, mert jól kiegészítették egymást. Viszont azt ajánlja, hogy aki teheti, az élmény mélyebb átélése miatt maga induljon el. A beszámoló átvezetett az út legfontosabb állomásain. A változó spanyol tájon- a Pireneusoktól kezdve a kasztíliai fennsíkon át egészen a galíciai óceánpartig. Elmondta, hogy csodás városokat látott, de leginkább a templomok és azok harangjai fogták meg. Nagyon jó volt, hogy rengeteg magyarral találkoztak. A legszebb az volt, amikor közel a célhoz egy galíciai erdőben hegedűn eljátszották az Érik a szőlő című népdalt. Ekkor a könny is kicsordult. Arra a kérdésemre, hogy spirituálisan mit adott az út, mert végül is zarándokokról van szó, elmondta, hogy az önmagunkban való hitet erősítette meg. Bár valami csoda folytán igazi kihívásokkal nem kellett szembenézniük, mégis voltak akadályok, amelyeket le kellett küzdeni és ebben az út önmegismerő volt. Mindketten megerősítették, hogy tervezik újból végigjárni Szent Jakab útját.Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.