Csemadok évzáró (2010)

csemadok

Január 15-én Pered legnagyobb kulturális szervezete a hagyományoknak megfelelően bállal összekötött évzárót tartott. Az eseményen a fellépőkkel együtt kb. 130-140 ember vett részt. Bár a Csemadokot állandónan jogos vagy indokolatlan kritika illeti, szükségszerű megemlíteni, hogy szinte minden hónapban rendezett vagy részt vett rendezvények lebonyolításában, annak ellenére, hogy meglehetősen kevés tag vállalja a munkát.

Szervezési szempontból kiemelkedő a borkóstoló, a népművészeti fesztivál és az egyre népszerűbb batyubál. Jurás Lívia az alapszervezet elnöke összefoglalta az elmúlt év tevékenységét. Úgy látja, hogy az alapszervezet pártoktól függetlenül védte a magyar szót. Szokásokhoz híven szólt a beíratkozási eredményekről és kiderült, hogy az alapiskolába 21 gyereket írattak be. A beszámoló végén a népszámlálásról, és annak a fontosságáról beszélt, hogy magyarnak valljuk magunkat.

Az idei évzáró eltért a megszokott menetrendtől. Általában évzárókon a szavazások formálisak, idén azonban 3 tag nemmel szavazott az új elnökségre. A harmadik személyről nem tudom miért szavazott nemmel, de ketten azért tettek így, mert úgy látták, hogy politikai okból nem kerülhetett be új tag (Szekeres Klaudia) a kulturális szervezet vezetésébe. Ugyanakkor a hivatalos magyarázat szerint azért, mert nem lehet vele együttműködni.