Óvodai beíratkozás

Ha beíratkozásról hallunk, akkor először az iskola jut az eszünkbe, pedig a magyar óvodában évek óta tartanak beíratkozási programot. Idén sem volt ez másképp, annyi különbséggel, hogy most az infó is meghívást kapott rá. Én meg mentem, mert jó ügyről van szó.

Berky Angelika elmondta, hogy évente más-más programmal kívánják az óvodába csalogatni a szülőket és persze a csemetéiket. Az elsődleges cél, hogy bemutassák az óvodát, az ott folyó munkát, így a szülők könnyebben tudnak dönteni. Tavaly játszóház volt, idén Mács Katalin óvoda-és néptáncpedagógus interaktív módon egy mesét adott elő. A gyerekek kétszeresen is jól jártak. Nem csak a mesét élvezték, hanem a Rákóczi Szövetségnek köszönhetően az összes ovis csomagot is kapott.

Most részlet a ficánkoló óvoda füzetéből: Az óvodakezdés megváltoztatja az egész család életét. Nem egyszerű dolog a gyermeknek elfogadni, hogy kikerül a biztonságos, meleg fészekből, ismeretlen felnőttek és gyerekek közé. A gyermek számára az óvodakezdés, a szülőtől való leválás fájdalmas folyamat, az új környezethez való alkalmazkodás komoly lelki teher, s ha mindehhez idegen nyelvi közeg is társul, a gyerek biztonságérzete könnyen labilissá válhat. Jelzésértéke van annak, hogy milyen nyelven szólunk a kisgyerekhez:ha nem saját anyanyelvén, merev és távolságtartó viszony alakulhat ki. Igazán bensőséges, szoros kapcsolat akkor alakul ki a gyerekkel, ha anyanyelvükön beszélünk velük. A kisgyermek egyik leghatékonyabb időszakát tölti az óvodában, ezért nagyon fontos, hogy a szülők körültekintően válasszanak gyermeküknek óvodát.Ez is érdekelhet,,,