Furcsa önkormányzati ülés

savings

Hogy miért is? Mert olyat még négy év alatt nem láttam, hogy a képviselők pontról-pontra, számról-számra átpásztázták volna a költségvetés sarokszámait. A tanácskozás legnagyobb részét ez vette el, kb. 2 és fél órán keresztül próbáltak minél több pénzt megspórolni, ezért ott ragadtunk hajnali 1 óráig. Sikerült is valamit összekapirgálni, de az az igazság, hogy én annyira belefáradtam, hogy elfelejtettem feljegyezni, hogy mennyit is, de olyan 10 ezer feletti összegre emlékszem. Talán tőlem jobban már csak Győrög Katalin készült ki, aki egész idő alatt folyamatosan magyarázta, hogy milyen számokról van szó és miért annyi. Nem irigyeltem. Ez az egész azért alakult így, mert: 1. Kovács Sándor úgy látta, hogy egyre inkább csökken a falu tartaléka és valahol spórolni kell, 2.Több képviselő felrótta, hogy nem tudják, hogy a tételek mit is jelentenek és miért annyi pénz (pl. všeobecný materiál 2000 euró).  A falu összköltségvetése 6 millió euró.

Fontos megjegyezni, hogy a költségvetés nem landol azonnal a képviselők asztalán, előtte a pénzügyi bizottság is átnézi. Először az iskolák költségvetésével foglalkoztak. Itt két fejlesztés közül kellett választaniuk: Felújítják az étkezde talaját vagy új melegítő pultot vesznek oda. Végül az előbbi mellett döntöttek annak a hatására, hogy Jurás Lívia a helyzetet „helyenként életveszélyesnek“ minősítette. Tervben van az iskola világításának felújítása is. Ezután rátértek a falu költségvetésére. Ahogy említettem, Kovács Sándor jelezte, hogy már csak 175 000 €-s tartalékunk van és ez is fel lesz használva a komposztálónál. A többiek megjegyezték, mindig is így tervezték, ennek ellenére ők is úgy látták, hogy megszorításokra van szükség a költségvetésben. Leginkább Barczi István, Novák Veronika, Körösi Ildikó, Kovács Sándor és Varga Zoltán keresték a spórolási lehetőségeket, és született egy-két meglepetés. Az első ilyen volt, hogy miközben mindenhol megszorítás van, a sportnak 3000 euróval több van a javaslatban, mint tavaly. Novák Veronika, Kovács Sándor felvetették, hogy ennek már megálljt kell parancsolni, mert állandóan növekednek a kiadások. Kovács Sándor szerint „rossz irányba mennek a dolgok“ és ez „őrült sok“ pénz. A sport költségvetése több, mint 54 ezer euró. Novák Veronika megjegyezte, hogy most főállású gondnok van a pályán, miközben, mint az egyik legrégebbi képviselő emlékszik, hogy valamikor aki ott lakott, cserébe ellátta a gondnoki feladatokat. Javasolta, hogy a sportra szánt pénz maradjon a tavalyi szinten. Aki viszont a javaslatot megvédte, az Jurás Gábor és Darázs László volt. Jurás Gábor szerint a világ megváltozott, minden edzés után ki kell mosni a ruhákat és a pálya szinte egész héten tele van. Darázs László szerint a focira szánt pénz a „szükséges rossz“ és ne vegyük el a drukkerektől a tapsot.  Végül szavaztak a dologról és Barczi István, Kovács Sándor, Novák Veronika, Varga Zoltán, Körösi Ildikó a tavalyi szintre szavazott, az emelés mellett volt Darázs László, Szabó Zoltán, Jurás Gábor, Varga Róbert és Nagy Richárd. Az eredmény döntetlen lett, így  Mozoli Sándor lett a mérleg nyelve, de ő hiányzott, tehát a kérdés márciusban dől el.

Érdekes, hogy miközben a sport kérdésében kettészakadt a testület véleménye, addig a kultúra esetében ez nem történt meg. Elsőre rosszul olvasták el a kultúrára szánt összeget, így mindjárt elvettek volna belőle, de Győrög Katalin kijavította őket. Sokallották a színjátszókör vezetőjére szánt pénzeket, amely Jónás Katalin díjazásához képest tényleg aránytalanul magas, de a szükséges megjegyezni, hogy itt senki szájából nem hangzott el, hogy ez a „szükséges rossz“. (Jobban mondva azt hiszem, a polgármester hasonlót mondott, de ő nem szavaz.) Felkérték a  kulturális bizottságot, hogy nézze át az összes, jutalmazásokkal foglalkozó szerződést. A kultúrára szánt költségvetés 39 397 euró. Azt is megjegyezték, hogy úgy látszik, ebben a faluban senki semmit nem csinál önkéntes alapon, erre a mellettem ülő Lelovics Tomi megjegyezte, hogy ő ingyen kaszál.:) (megj. Ez a honlap is önkéntes alapon működik. A hivatalos 600 euróból.)

A költségvetés tervezete 17 000 eurót szánt az alpolgármester új szolgálati kocsijára. Novák Veronika elmondta, hogy a pénzügyi bizottság sem állt teljes mellszélességgel a tervezet mellé. A testület szinte azonal úgy látta, hogy sok ez a pénz, mert az alpolgármesternek nincs szüksége egy  Octaviára. Abban viszont eltértek a vélemények, hogy új, de olcsóbb kocsi legyen vagy használt is megteszi. Varga Zoltán, Kovács Sándor, Novák Veronika egyértelműen a használt autót támogatták, de Nagy Richárd inkább az újat javasolta, mert a javítási költségek elméletileg alacsonyabbak. Végül az összeget megfelezték, azaz 8500 €, és ebből olyan autót vesznek, amelyet jónak látnak. Tehát elfogadták a költségvetés tervezetét és a kultúrház vesztibüljében most mindenki megnézheti, véleményezheti. A végleges tervezetről márciusban szavaznak.

Borsányi Gyula elmondta, hogy nemrég beszélt Oros püspök úrral, aki megígérte, hogy kiküld valakit Nagyszombatból, aki felméri mi a helyzet az öreg iskolával és óvodával.A püspök úr megjegyezte, hogy az egyháznak nincs pénze a javításra, ezért kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy bejegyzik a falut, mint bérlőt és a falu felújítja azokat.  A polgármester megjegyezte, hogy ki kell találni milyen funkciója legyen a felújított épületeknek. Ugyancsak elmondta, hogy a múlt hónapban tárgyalt kölcsönt a falu nem vette fel, mert sikerült máshogy megoldani.

Barczi István beszélt egy telecomos szakemberrel, aki elmondta neki, hogy a DSL bevezetése nem lenne probléma a faluban, csak a központot és a telecomot össze kell kötni optikai kábellel. Szerinte a szélessávú internetes projekt bizonytalan, ezért érdemes volna erről tárgyalni az illetékesekkel és a többi polgármesterrel.

Körösi Ildikó több temető környéki lakos kérését tolmácsolta. A parkoló és az út közötti bokrokat kérik alacsonyabbra vágni, mert nekik úgy tűnik, hogy megszaporodtak a lopások és lehet ott bújnak el a tettesek.

Nagy Richárd Kovács László Tešedikovo/Pered facebook-os csoportban megjelent felvetését tolmácsolta, miszerint a kerítésük melletti fát többször kérte kivágni, de ez eddig nem történt meg. Jurás Gábor elmondta, hogy a fa olyan magas, hogy nincs rá technikájuk. Ugyancsak elhangzott, hogy nem az ő dolguk eltávolítani a fát, ha az udvarban van.  A facebook-on megjelent kép szerint ez a fa nem az udvarban van.

Kovács ZoltánKovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.

Ez is érdekelhet,,,