Pered vs. Mocsonok

chewbacca

Mielőtt bárki a szívéhez kapna, hogy milyen fociról maradt le, megnyugodhat, most pénzről lesz szó. Összehasonlítottam a járás két legnagyobb falujának a költségvetését. Jobban mondva csak két tételt, méghozzá a sportra és a kultúrára szánt pénzeket – gondolom érthető, hogy miért. Bár nehéz volt összehasonlítani, mert mindkét falu máshogy közelít a költségvetéséhez, de egy próbát megér. Érdekes lesz, de nem is a pénz szempontjából, hanem a hozzáállás kérdésében.

Tehát Mocsonoknak hatszázzal több lakosa van, így valamivel magasabb a költségvetése. Mivel  nincs a neten Mocsonok idei költségvetése, a tavalyit vettem alapul, Pered esetében a ideit. Amint írtam, falunkban a sportra – lényegében a focira – 54 000 eurót szánnak, ebből valamivel több, mint 30 000 a sportpálya fenntartása és a fizetések, valamint  13 280 a sportklub működése. Eközben Mocsonokon 23 ezret szántak a sportra. A sportra, nem a focira! Karbantartás 8000, szolgáltatások 1000, energia 14 000 €, és ennyi. Nincs több szétírva cipőkre, utaztatásra, étkeztetésre és hasonló költségekre, tételekre.  Az összes mocsonoki szervezetnek – így a focinak is – kérvényeznie kell, hogy mennyi pénzt  szeretnének és az fent van az interneten. A költségvetésben csak egy összeg szerepel. Ez tavaly 56 000 € volt, ezt kellett elosztani 19 (!) felé. Ami a sportot illeti, az FK Poľnohospodár 20 300 €-t kapott, a kézilabda 19 200, az asztalitenisz 950 és a karate 2070 euróval lett gazdagabb. Tehát a foci legjobb esetben is csak 43 ezerből élt. De ez biztos nem igaz, mert kézilabdapályának is vannak fenntartási költségei. Eközben Pereden a focira kb. 50 ezer ment el. Mivel a mocsonoki foci sem áll rosszabbul, mint a peredi, azoknak a képviselőknek van igazuk, akik azt állítják, hogy a peredi foci egy feneketlen hordó. Mocsonokon 4 sportegyesületre csak 14 ezerrel ment el több pénz, mint Pereden a focira!

A kultúrára elkülönített összeg szinte összehasonlíthatatlan, mert Mocsonokon a kultúrában dolgozók fizetését is oda számítják, és azt nem tudom, ez mennyi embert jelent. De egy tétel biztosan összehasonlítható: a kulturális eseményekre Pereden 16 600 eurót javasolnak, Mocsonokon tavaly 20 300€ volt. Ha ezt elosztjuk a lakosok számával, akkor ez nagyjából egyforma összeg, bár Mocsonokon szolgátatások címszó alatt következő 13 000 euró van, de ez mit jelent, csak ők tudják. A mozi és a nagyterem eközben még külön kap pénzt. Ebben az esetben az összeget nem írom le, mert annyira magas, hogy biztos befektetés is volt benne. A kulturális szervezetek esetében is az a helyzet, hogy nincs kivételezés, mindenkinek kérvényeznie kell, és a 56ezres alapból kaptak. Itt egyértelműen látszik, hogy Pereden a foci szent tehén. A költségvetésben külön tétel, miközben a Matica, Csemadok, Vöröskereszt és egyéb szervezetek megint más pont alatt vannak, a Telektó PT megint máshol található. Eközben a másik faluban, legalábbis papíron, mindenki egyforma, mindenki egy oszlopban szerepel, lehet az sport, kulturális szervezet vagy más társulás.

Még egy érdekes kivétel van a mocsonoki költségvetésben. Ahhoz, hogy valaki támogatást kapjon, márc. 15-ig  be kell nyújtania az előző évi elszámolást. Ha ezt nem teszi meg, akkor nem kap támogatást. Lehet nálunk is van ilyen, de én eddig csak a Telektó PT esetében láttam, hallottam ilyen beszámolót. Becsületesen elküldik az ökormányzatnak és ott fel is olvassák.

De van egy dolog, amelyben majdnem jók vagyunk. Pereden az újságra csak 1990 euró megy el, Mocsonokon 7000. Mielőtt elégedetten hátradőlnénk, érdemes megjegyezni, hogy ott havonta (!) adják ki az újságot, nálunk jobb esetben negyedévente, rosszabb esetben, ahogy a választások kívánják. Ennek ellenére, Pereden az újság egy számának kiadása százassal olcsóbb, bár a pontos képhez kéne tudni a példányszámot is.

Kovács ZoltánKovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.

Ez is érdekelhet,,,