Kinek van igaza? Döntsd el!

povodie-high

Aki figyelmesen olvassa a testületi beszámolókat, annak feltűnhetett, hogy hiányzik az utolsó hónapok sláger témája: a víz. Sajnos most is szó volt róla, de már olyan hosszú lett a költségvetési beszámolóm, hogy ha még ezt is berakom, akkor több oldalas lett volna, mint Lenin összes műve. Különben is, a téma megér egy külön posztot.

A múlt havi gyűlésen szó volt róla, hogy a polgármester újabb levelet ír a „vizeseknek“ (Západoslovenská vodáreňská spoločnosť) a kanalizációval kapcsolatban. Ez meg is történt, de  Borsányi Gyula elmondta, hogy eddig nem jött válasz. Továbbá beszámolt arról, hogy tárgyalt a Vág Menti Folyamkezelő Vállalat ( Správa povodie dolného Váhu) főnőkével, Spál úrral a kanálisok tisztításáról és erre hivatalos (eléggé semmitmondó) válaszlevél érkezett. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Barczi Győző és Somogyi László elmentek Spál után, azzal a céllal, hogy egy polgári társulás nevében kitisztítják a kanálisokat. A polgármester megjegyezte, hogy köszöni szépen a segítséget, de szerinte ezt nem így kell csinálni: polgári társulás mögé bújni és politikai ügyet csinálni belőle. Hozzáfűzte, hogy Barczi Győző hiába ajánlotta fel a műszaki segítséget, „Belorusszal“ nem is lehet  odamenni, mert a kanális sok helyen futóhomokon van, ezért beomlana a part.

Miután a Híd-asok elkeztek járni a gyűlésekre, ezt Somogyi László is hallhatta, és természetesen reagált rá. Szerinte ők nem keverték bele a politikát. Darázs László említette a januári gyűlésen, hogy több helyen be van szakadva a kanális vagy a sástól nem folyik el a víz. Ők csak segíteni akartak. Hasonló brigádra gondoltak, amilyen Farkasdon volt, ahol a falu lakosai a tűzoltókkal az élen kitisztították a kanálisokat és ennek következtében lecsökkent a vízszint. Jelezte, hogy szó sincs polgári társulásról, ez csak egy polgári kezdeményezés. Szó szerint ez hangott el: občianska inicatíva. Azt is hozzátette, hogy csak felajánlották a technikát, de semmit nem csináltak volna Spál engedélye, beleegyezése nélkül.

A polgármester erre úgy reagált, hogy ő látta a levelet, aminek a fejlécében a „Dobrovolné občianské združenie Barcziho“ volt, és szerinte ebből következik, hogy polgári társulásról van szó. Erre Somogyi úgy reagált, hogy nem tudja mi volt odaírva, meg kell kérdeznie  Barczi Győzőtől, de nem alapítottak ilyet.  A polgármester azt is mondta, hogy Spál szerint Somogyiék megkérték őt, hogy a polgármesternek ne szóljon erről a látogatásukról. Somogyi László visszautasította ezt az állítást. Ekkor a jelenlévő  Bán Gyula is hozzászólt. Kifejtette, ő „szkeptikus“ azzal, amit  Spál mond, mert nincs vele jó tapasztalata. A polgármester azzal zárta az egészet, hogy Spál nem fog tárgyalni polgári társulásokkal, hanem csak a falvak vezetőivel.
Nos, most itt van az eredeti kérvény és mindenki megnézheti, hogy mi van benne.

link a kérvényhez

Kovács Zoltán

 

 Ez is érdekelhet,,,