A tervezettnél 3800 euróval kevesebb a focinak

Újra megtelt a tanácskozás helyszínéül szolgáló egyes terem. Mindez köszönhető annak, hogyaz Őrmester kft.-ből hárman is megjelentek és le is foglalták az asztal egy részét, valamint érdeklődők is szép számban voltak. Alig maradt üres szék. Herencsár Zsolt szerint azok, akik évek óta járnak gyűlésekre már megérdemelnék a képviselők által is használt új bőrszékeket, nem csak az egyszerűbbet. Van benne logika. :) Maga a tanácskozás végre nem MKP – Híd adok – kapokról szólt. A nőnapra való tekintettel, a tanácskozás elején a polgármester virágcsokorral felköszöntötte a jelenlévő hölgyeket. Szekeres Klaudia késett, így egy érdekes jelenetről lemaradtunk.
A tanácskozás jelentős része az Őrmester kft. javaslata körül forgott. A cég képviselője, Križan úr vázolta az elképzeléseket. Egy havonta fizetendő összegért a cég biztosítja a falu tulajdonának védelmét, valamint járőrözne a faluban. Szó lehet 4, 8 de akár 24 órás szolgálatról is. Főleg akkor jelennének meg, amikor problémás időpontok vannak, pl. a kocsmák zárásakor, de akár véletlenszerűen is. Nem csak őrző-védő, hanem nyomozó jogkörrel is rendelkeznek, bár, ebből mi haszna lenne a falunak, nem derült ki. A cég képviselője által ismertetett javaslat eléggé általánosra sikeredett, ezért a képviselők konkrét kérdéseket intéztek a kft felé. Novák Veronika az iránt érdeklődött, hogy eddig mely falvakban működnek, de a válaszból kiderült, hogy eddig csak Deákin folytatnak ebben a kérdésben előrehaladott tárgyalásokat. Körösi Ildikó többet szeretett volna megtudni arról, hogy járőrözés miként fog működni, de konkrét, vagy számomra érthető válasz nem született. Darázs László a jogkörök felől érdeklődött. Konkrét példát említett: ha ellopják az autót, akkor mire van joga a security-nek. Križan úr elmondta, hogy joguk van, mint bármilyen más állampolgárnak, azaz megakadályozhatják a bűncselekményt, utána kihívják a rendőrséget, de autósüldözésre nincs módjuk. Mozoli Sándor az iránt érdeklődött, hogy joguk van-e a gyanúsítottat feltartóztatni. A cég képviselője elmondta, hogy nem, mivel jogilag nehéz definiálni, ki a gyanúsított, de a rendbontót igen. Kovács Sándor arra szeretett volna választ kapni, hogy az illegális tüzelésnél és szemétkihordásnál tudnak-e segíteni. Az elhangzott válasz szerint megoldható a dolog, de konkrétan ki kell dolgozni ennek a mechanizmusát. Határozat nem született a kérdésben, a képviselők tovább vitáznak az ajánlatról.

Viszont a költségvetésről szavaztak. Egy ponton történt változás, és ez a sport. A vártnál is rosszabbul járt a foci: 3800 €-val csökkent a támogatás összege. Ez 800 euróval kevesebb, mint tavaly. A szavazás aránya is meglepetés volt. Míg egy hónappal ezelőtt öten támogatták a sportra szánt összeget, most csak 3 igen szavazat volt ( Jurás, Szabó, Nagy) és 1 tartózkodás (Varga Róbert).

Emelkedik az óvodát látogató gyerekes szülők kiadása. Az áprilistól érvénybe lépő rendelet alapján, a mostani 5€/hó helyett, 7€ lesz a látogatás díja. Fontos megjegyezni, hogy az eddigi összeg a környék legalacsonyabb díjszabása volt.

És megint jöttek a belvizek. Mozoli Sándor, Kovács Sándor, Darázs László bejárták a határt, átnézték a kanálisokat és erről powerpoint-os prezentációt csináltak. Érthetően és mindenki számára világosan elmagyarázták mi a baj. A Kurcsából kivezető csatorna a gondok forrása. A víz nem folyik el, mert a csatorna be van hordva szeméttel, iszapos az alja és a növények benőtték a partot. Első körben ki kell tisztítani a Kurcsa és a Fekete-érből érkező kanális közötti szakaszt, ez 2400 métert jelent. Ennek következtében felgyorsulna a víz folyása. Mozoli beszámolt arról is, hogy elmentek Farkasdra információt gyűjteni, ahol a tisztítás után 60 cm-rel lement a víz. Javasolták a polgármesternek, hogy tárgyaljon újra Spál úrral a kialakult helyzetről, ugyanis, eltérően a farkasdi helyzettől, Pereden a kanálisok más joghatás alá esnek, így engedély nélkül nem foghatunk neki. Ugyancsak elhangzott, hogy van valaki, aki 1€/m árért „UDS“ kotróval kitisztítja az említett részt. Azt nem nagyon értettem, ha Barczi Győző ingyen felajánlotta a gépeit, akkor legalább elméleti síkon miért nem beszélgettek el a lehetőségről, miért akarunk mindjárt fizetni érte, főleg, hogy az illető jelen volt a gyűlésen. Csak remélni tudom, hogy nem politika van mögötte. A prezentáció végén az előadó Mozolit a jelenlévő Híd –asok megtapsolták. Az enyhülés kezdete?

A polgármester megköszönte az elvégzett munkát és tárgyalni fog a dologról. Varga Zoltán a falunapi előkészületekről számolt be. Lényegében minden a megszokott mederben fog zajlani. Pénteken színház, és ha lesz rá pénz, akkor utána koncert a téren. Az esti sztárvendégek Irigy Hónaljmirigy, Tóth Gabi, Balázs Fecó. Az utcabált idén Morvay Csabáék biztosítják. A sztárvendégek 4600€-ba kerülnek. Ezt csak azért írtam le, hogy mindenkinek világos legyen, nincs ingyenebéd.

Kovács Zoltán

 Ez is érdekelhet,,,