Közös ünnep, közös értékek


Hideg, metsző szél, szitáló eső… ezek azok a jelzők, amelyeket hosszú idő után nem kell a koszorúzással kapcsolatban leírnom. Szép tavaszi időben meglehetősen sokan kijöttek közösen ünnepelni. A koszorúzáson megjelentek az MKP és a Híd, valamint egyéb társadalmi szervezetek képviselői is. Az ünnepi beszédet Berta Gábor, a Magyar Nagykövetség titkára mondta el. A vendégeket Jurás Lívia, a CSEMADOK helyi alapszervezetének elnöke köszöntötte. Jurás Lívia kifejtette, hogy erre a napra minden magyar ember büszke lehet, ezért is kötelessek vagyunk vállalni múltunkat, és így lesz szilárd öntudatunk a jelenben. Felszólította a jelenlévőket, hogy távolítsuk el viszályt és a torzsalkodást az életünkből és összefogásra szólított fel a népszámlálás kapcsán .

Berta Gábor a 48-as polgári értékrendekről szólt és ezek miként váltak közös örökségünk részévé . Meglátása szerint a forradalom olyan polgári rendszerváltás volt, amely alapjaiban változtatta meg az országot. Ennek köszönhetően Március 15. alapkő a magyar identitásban. Felhívta arra is a figyelmet, hogy nem minden törvény volt tökéletes, mint pl. a nemzetiségek jogai, de ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy a 21.században, az úniós tag Szlovákiában se könnyű ezeket betartani. A végén felolvasta Orbán Viktor határontúli magyaroknak küldött üzenetét.

A jó idő mellett idén még egy szokatlan dolog volt. A kultúrház felújítása miatt elmaradt a kultúrműsor, így a beszámoló is ennyivel rövidebb lett.

Kovács ZoltánEz is érdekelhet,,,