Novák Veronika előadása Peredről és a környékbeli címerekről

novakveronika

Pár napja a „Videók“ szekcióba felkerült Pered 19.századi történetét, valamint a környék címereit bemutató előadás.  Falunk történetében ekkor  olyan eseményre került sor, amely máig meghatározó eleme az életünknek. A peredi csata az egyetlen olyan történelmi emlékünk, amelyről megbízható ismereteink vannak és a szubjektív érzelmek sem befolyásolnak minket, mint a kitelepítések esetében. (Persze ez nem jelenti, hogy más korban nem lettek volna összecsapások. A tatár, török vagy a kuruc összecsapások a feledésbe merültek.) Miközben a csata körülményet hallgattam, furcsa felismerés volt, hogy általában a falunap hajnalán még áll a bál és néhányan már az asztalon táncolnak, ugyanakkor több, mint 150 évvel ezelőtt üszkös romokat takarítottak, tucatjával hantolták közös sírba a halottakat és még ezután sem volt vége, mert a kolera továbbra is szedte az áldozatait.  Furcsa ünnep a miénk.

Igazán izgalmas volt a környék címereit bemutató előadás. Novák Veronika elmondta, hogy a címerek nagyon sok mindent elmesélnek egy-egy település történetéről. Ugyancsak elmondta, hogy a címerek sok esetben rossz állapotban vannak, ezért bármiféle következtetést kimondani arról, hogy mit is ábrázolnak csak úgy lehet, ha megfelelő ismereteink vannak az adott településről. Példának okáért Farkasdot lehet felhozni. A mostani címerben farkasok szerepelnek, de az eredeti címerben lovak voltak. Egy professzor  úgy gondolta, ha Farkasd, akkor csak farkasok lehetnek rajta. Valójában a faluban egy nagy ménes volt és azért kerültek lovak a címerbe.

Az ígéretek szerint Novák Veronika történelmi előadásai  az ősszel tovább folytatódnak, de már konkrét történelmi események , helyszínek bemutatásával.Ez is érdekelhet,,,