Újabb aranykoszorú a Peredi Nőikarnak

pered község - obec tešedíkovo

Kimerítő, mégis lelkileg felemelő hétvégét töltöttünk Galántán mi, énekkarosok 2011. május 28-án és 29-én, a XV. Kodály Napok keretében megrendezett Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Minősítő Versenyén. Szombat délután (13:30-kor) léptünk színpadra és mutattuk be műsorunkat a közönségnek és a szakmai zsűrinek: Erdei Péter-zsűrielnök, Liszt-díjas és Bartók-Pásztory díjas karnagy, Kecskemét, Erdélyi Ágnes, karnagy, Veszprém, Kertész Attila, Liszt díjas karnagy, Pécs, Kollár Éva, Liszt-díjas karnagy, a KÓTA elnöke, Budapest, Kneifel Imre, karnagy, Székesfehérvár, Hritz Júlia-titkár, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának tagja. 

Itt mindjárt meg is köszönjük annak a 7 embernek, akik eljöttek minket meghallgatni, hogy ott voltak és jelenlétükkel támogattak minket. Szereplésünk után mi is meghallgattunk néhány versenyző kórust a 21-ből , majd az esti órákban hazautaztunk. Vasárnap a reggeli összkari próbák után 10:00 órakor a kórusok szakmai értékelésén vettünk részt. Elsőként Erdei Péter, a zsűri elnöke szólt a versenyzőkhöz. Örült, hogy minden alkalommal egyre nő a színvonal, hogy új, ritkábban hallható művek kerülnek a repertoárba. A válság miatt még értékesebb a kórusmunka, hiszen mindenkinek kevesebb a szabadideje, de talán éppen ezért is erősebb a tagok kötődése a kórushoz. Kertész Attila röviden csak annyit mondott, hogy mindig nagy élmény számára itt lenni: otthon komoly gondokkal küzdenek a kórusmozgalomban, de az itteni élmények megnyugvást hoznak számára és magyarságtudatában olyan megerősítést kap, amiért hálával tartozik. Kneifel Imre minden évben Galántán vagy környékén vendégszerepel kórusával (többször jártak már Pereden is).

Elmondása szerint 10 perc beszélgetés az itteni emberekkel felér 10 történelem órával. A zsűri többi tagja kimondottan szakmai jellegű, az egyes produkciókra konkrétan vonatkozó értékelést tartott, ezért azokból nem idézek. Ezek után a karnagyok és kórustagok személyesen válthattak néhány szót a zsűritagokkal, illetve meghallgathatták személyes véleményüket. Kertész Attila hozzánk intézett szavaiból idézek:

„Amit önök fölvállalnak, az egy óriási dolog, mert tényleg ezeket a veretes darabokat elénekelni, fölvállalni, még akkor is, hogyha nem minden tökéletes, az maga egy prófécia. Ő a prófétanő (mutat Jónás Katalinra) és akkor a szerzetes rendnek a tagjai pedig önök. Ez egy nagyon nagy dolog, mert megfoghatnánk a könnyebbik végét és nem tesszük, mert valamit be akarunk mutatni, be akarjuk mutatni, hogy mi ilyen veretes darabokat el tudunk énekelni…”

Minden énekkaros és karnagy számára az itt elhangzó szavak jelentik a legtöbbet, hiszen munkánkat csak az tudja igazán értékelni, aki maga is kipróbálta, milyen a kórusmunka, és mennyi energia, tanulás, gyakorlás van a versenyre való felkészülés mögött.Délután Kodály Zoltán az állomáson elhelyezett emléktáblájának megkoszorúzása volt a következő program, majd 15:00-kor elkezdődött a gálaműsor, amelyen minden kórus egy a zsűri által kiválasztott művet adott elő.

A versenyzők már nagyon várták az eredményhirdetést, amely körülbelül 16:00 órakor kezdődött. A Peredi Nőikar aranykoszorús minősítést kapott. Keményen megdolgoztunk ezért az elismerésért, rengeteg gyakorlás van mögöttünk. Köszönjük családtagjainknak, hogy lehetővé tették számunkra a próbákon való részvételt és hogy támogatnak minket abban, hogy kedvtelésünknek hódoljunk. Következő fellépésünk a falunapon lesz, ahol versenyszámainkból is előadunk, majd a nyári szünet után szeptemberben kezdjük újra a munkát. Továbbra is szeretettel várunk minden érdeklődőt szerepléseinkre!

Marosi Bianka
A fotó illusztráció, nem a rendezvényen készült