Kevesebb, mint 3000 magyar

tesedikovo.info

Már a testületi  beszámolóban  szó volt róla, hogy nagyjából ismerjük a népszámlálási adatokat. Ugyan ezek az adatok még némileg  változni fognak, de a tendenciáról már most beszélhetünk. Most megpróbálok  a számok mögé nézni, mégis  mi következik mindebből.

Pár hónapja azt írtam: félő, hogy 3000 alatt lesz a magyarok száma, most már biztosak lehetünk benne. Aki másra számított, az egyszerűen a csodában bízott, ugyanis a számok nem engednek,ha máskor nem is, de negyedévente szembesülünk vele. Elég bármelyik Peredi Újságot fellapozni, hogy lássuk, évek óta több peredi hal meg, mint amennyi születik. És a peredi ember mégiscsak magyar ember. Tehát matematikai nonszensz, hogy többen legyünk. Nos, erre itt van a következő anomália. Mindezek ellenére a lakosság lélekszáma stagnált vagy talán kicsit növekedett is. Ez annak a fényében  érdekes, hogy miközben a ´80-as években felépült a Jövő lakónegyed, Mocsola egyik fele és egészében volt egy építkezési láz, akkor erősen csökkent a lakosság ( 1980-3952 lakos, 1991-3816 lakos).

A mostani növekedésnek vagy inkább stagnálásnak valószínűleg több oka van. Egyik a lakásépítési hullám, de ez nem lehet az egyetlen válasz, mert a múltban is épültek új utcák, mégis kevesebben lettünk. Fontos megjegyezni, hogy Pered olyan katasztrofális demográfiai helyzetben van, hogy ha egyetlen peredi sem költözne el, már akkor sem tudna a falu lakossága magától növekedni, csak valami megmagyarázhatatlan születési boom esetén, de ez sci-fi.  Valószínűleg a másik oka annak, hogy nem lettünk kevesebben a betelepülés. De ez is kétélű fegyver. Egyet tisztázni kell: az ország lakossága alig növekszik, tehát ahhoz, hogy Pereden többen legyünk, valahonnan el kell venni. Például Sellyéről. A városból 10 év alatt egy Deáki nagyságú lakosság „tűnt“ el.  De ez csak példa, tudom, hogy máshonnan is jöttek. De most nézzük meg mi van a számok mögött, mi történt velünk  az elmúlt 20 év alatt.

népszámlálás magyar szlovák összesen
1991 3254 545 3816
2001 3063 592 3700
2011 2934 778 3734
különbség -320 +233 -82

Látható, a magyarok száma 1991 és 2001 között erősebben csökkent ( 191), igaz, akkor a lakosság is csökkent. Most fogyatkozás  „csak“ 128. A szlovákok száma az elmúlt 10 évben ugrott meg,  méghozzá jelentősen. Ugyan  nehéz bármiféle következtetést is levonni anélkül, hogy szociológus lennék, de  úgy tűnik – ha figyelembe vesszük a halálozási arányokat és a betelepüléseket – Pereden inkább a betelepülés (idegenek és visszatérő, magát inkább (?)  szlováknak valló régi perediek) miatt, és nem az asszimiláció gyorsulása következtében változnak az arányok.

A következő 10 év nagy kérdése, hogyan fenntartani az  „őslakosok“ és a betelepülők közötti kényes egyensúlyt. Miközben tudjuk, hogy egyre többen fognak jönni, mert a falu nagyon gyorsan öregszik, azaz egyre több lesz az üres ingatlan, csak az a kérdés, hogy kik és milyen státuszú emberek fognak jönni. Nincs más lehetőségünk,  ha sikeres és élő falut akarunk, akkor az idegenekre szükségünk lesz, de lemondani sem kell arról, amihez jogunk van. Bárki lesz hatalmon Pereden, akár  törvénnyel, rendelettel, kéréssel vagy szép szóval, de következetesen be kell tartania és tartatnia a kétnyelvűséget. Mert nem szabad megengedni, hogy Pered ősi nyelve konyhanyelvvé silányuljon.

Kovács Zoltán