Pered retro

pered retro tešedíkovo

A falunapi rendezvénysorozatnak volt egy programja, amely ugyan nem vonzott akkora tömeget, mint a sztárok fellépése, ennek ellenére az egyik legértékesebb része volt az ünnepi hétvégének.

Novák Veronika, Borsányi Erzsébet, Fischer Tamás a lakosok segítségével kiállítást készítettek arról, milyen volt faluban az élet a múlt század első 60 évében. A falunap és a kiállítás szervezése természetesen nem júniusban kezdődött. A tárlat ötletét még februárban Malý Mónika vetette fel a kulturális komisszió ülésén. Az ötletből terv lett, így Borsányi Erzsébet elkezdte gyűjteni a képeket. Miután nem gyűlt össze annyi kép, amely egy sikeres kiállításra elég lett volna, így több képet felhasználtak a tesedikovo.info Retro albumából is. A Beszélő múlt kiállítás állandó tárlatként a Zárdában lesz látható. Ennek apropóján Fischer Tomit arról kérdeztem, hogy mivel jár egy ilyen kiállítás elkészítése.

pered retro tešedíkovo

Retró

Elmondta, hogy az első elképzelés szerint a kiállítás századfordulós képeslapokból készült volna, de jelenlegi tudásunk szerint ebből az időből nincs sok képeslap, és ami van is, annak a többsége külföldre került, és néha-néha felbukkannak internetes aukciókon. A századfordulós falut szerették volna bemutatni, de ezen okok miatt kiállítást anyagát kiterjesztették a 60-as évekig. Ekkor jött ő a képbe, miután a retro albumba ő szkennelte be a képeket. Ezeknek a gyűjtése még 2005-ben kezdődött, amikor Lelovics Andrással eldöntötték, hogy régi képek is lesznek a honlapon. Sajnos az, hogy egy-egy adott kép kihez tartozik, már nem tudjuk meg, mert azóta a merevlemez tönkrement. A képeket ugyan sikerült megmenteni, de a névsor szerinti katalogizálás elveszett.

Ugyancsak elmondta, hogy a képeket Novák Veronika válogatta. Itt megmutatkozott a szaktudás: sok képről úgy tűnt, hogy régi, de csak egy apró árulkodó jel, pl. Jednota jel mutatatta, hogy nem lehet nagyon öreg. Ugyancsak így volt a katonás képekkel is, ahol meg kellett állapítani, hogy magyar vagy csehszlovák egyenruháról van szó. Ezután Novák Veronika és Borsányi Erzsébet témák szerint elosztották a képeket, bemutatva a falu mindennapi életét, kiegészítve korhű dokumentumokkal. Előfordult, hogy némelyik felajánlott képet nem tudták felhasználni, mert nem illett bele egyetlen kategóriába sem.

A képek kinagyítása, retusálása és nyomtatása teljes egészében Tomi munkája volt, és nem volt egyszerű feladat. Sok esetben a képek már rossz állapotban voltak, ki kellett javítani a kifakult részeket, pótolni a leszakadt sarkakat, vagy apró képeket kellett felnagyítani. Szinte a kiállítást megelőző utolsó héten semmi mással nem foglalkozott. Mindamellett törekedett arra is, hogy a fotók eredeti barnás árnyalata megmaradjon.

Aki látta a kiállítást az eldöntheti, hogy ebből az együttműködésből mennyire tartós és értékes mű született. Talán a végére annyit, hogy ugyan a kiállítás szervezése befejeződött, de azt hiszem, hogy a szervezők beleegyezése nélkül is kijelenthetem, hogy a régi fényképek gyűjtése nem fejeződött be. Pered hagyományokban, épített örökségben nem gazdag falu vagy csak egyszerűen így gondoltuk és hagytuk eltűnni az értékeinket. Ma a régi fotók adhatják vissza közös múltunk egy darabját, amelyre a jövőben is büszkék lehetünk. Tehát akár a községi hivatal, akár a tesedikovo.info továbbra is várja a régi képek felajánlását. Ha valaki  eddig azért nem adta oda a képeket, mert félti a családi örökségét, akkor fontos megjegyezni, hogy ezek a fényképek a digitalizálás után visszakerülnek az eredeti tulajdonoshoz.

Kovács ZoltánEz is érdekelhet,,,