Júliusi gyűlés: A polgármester felbontja a központ felújítására kötött szerződést. Magyar feliratokat a boltokra!

tešedíkovo pered

A képviselő-testület a nyári szünetet megelőző utolsó ülésén egyhangú határozatot fogadott el, amelyben felszólítja a faluban működő intézményeket, hogy a hiányzó magyar feliratokat pótolják, illetve kéri a vállalkozókat, hogy a szlovák megnevezés mellett szerepeljen a magyar is. A testület ugyancsak egyhangúlag támogatta azt a határozatot, amelyben elítéli, hogy a falu területén nemzetellenes uszításra alkalmas plakátot helyezzenek ki. Ha valaki csak a bulvár vagy szlovák médiából tájékozódik, akkor álljon itt egy kis magyarázat, hogy miről is van szó. Egy-két hónapja Somorján gerillaakció keretében egy eddig ismeretlen csoport matricákat ragasztott ki az üzletekre és intézményekre, így követelve a magyar feliratot. Később a matricák megjelentek Komáromban, Szencen és Galántán is. Ennek hatására a somorjai, a komáromi és a dunaszerdahelyi testület határozatban kérte a vállalkozókat, hogy a többséget alkotó lakosság nyelvén is legyenek feliratozva a vállalkozások és az intézmények. Most ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a peredi testület. Időközben a két párt is beindult: az MKP óriásplakátokkal kampányol, a Híd matricákkal.

A másik ügy a SNS féle plakát. Ebben az esetben is Somorja kezdte a tiltakozást, majd jött hozzá Dunaszerdahely és Komárom. Fontos megjegyezni, hogy ezekben a városokban ezek az óriásplakátok ki voltak helyezve, Pereden nem. Novák Veronika meg is jegyezte, hogy nem érti, hogy miért is tiltakozunk, de a hivatal azzal érvelt, hogy általánosan érti, nem konkrét esetről van szó. (Tény, hogy a megfogalmazás elég homályos volt. Ugyanakkor, ha mégis valaki ilyen hirdetést kiragasztana, azt a falu nem akadályozhatja meg, mert nincs jogerős ítélet arról, hogy ez uszító plakát. Kérdés, hogy akkor megint tiltakozni fognak a kihelyezése ellen?)

A múltkori ülésen Lelovics Tamás azzal a kérdéssel szólalt fel, hogy a szeméttelepen sok az öreg gumiabroncs és ennek az elszállítása mibe fog kerülni. Jurás Gábor most olyan javaslattal állt elő, hogy egy gumiabroncs átvétele 1 €-ba kerüljön, és állítása szerint, ekkor is csak nullszaldósra jön ki az elszállítása. (Évente 3 fuvar, 500 €-ért.) A testületben felmerült, hogy ezek után nem fogják-e a lakosok a határban szétdobálni a használt gumiabroncsokat, de Mozoli szerint, ha az önköltség 1 €, akkor mindegy hol szedik össze. A javaslat annyiban módosult, hogy a tehergépkocsi gumija után 2 €-t kell fizetni. A polgármester hozzáfűzte, hogy a jövőben a hivatal szedi össze az elektromos hulladékot és majd ezt átadják a vállalkozónak. Ennek az a célja, hogy ne mások szedjék össze, mert így a vállalkozónak alig jut valami. Ezt az előző ülésen Tóth Csaba javasolta.

A polgármester elmondta, hogy felbontja a központ felújítására kötött szerződést. Erre még két hétig van lehetősége, mert augusztusban kell befejezni a projektet. (A cikk megjelenésekor ez a határidő lejárt.) Azért született meg benne ez az elhatározás, mert a cég továbbra sem fizet rendesen az alvállalkozónak, aki tovább nem tudja saját zsebéből finanszírozni a kiadásokat. Elmondta, ha tényleg felbontja a szerződést, akkor új versenytárgyalást kell kiírni, de most már saját hatáskörben levezényelhetik, nem kell a minisztériumon keresztül. Mindez azt jelenti, hogy a központ csak jövőre, valószínűleg augusztusban készül el.

A Széles utcában épült bérház lakói az ellen tiltakoztak, hogy néhány sofőr a parkolójukon keresztül rövidít. Kérték a hivataltól, hogy két fekvőrendőrt tegyenek a parkoló mindkét bejáratához. A testület több variánst is megvizsgált, végül úgy döntött, hogy kezdetnek áthaladást tiltó táblát helyez ki. Ugyan nem mindenki gondolta, hogy ez elég lesz a probléma megoldására, de a másik tábor azzal érvelt, hogy a fekvőrendőr nem csak az arra áthaladónak okoz bosszúságot, hanem az ott parkoló lakóknak is.

A főellenőr beszámolt a falu kintlévőségeiről. Elmondta, hogy 2008-ig csökkenő volt a tendencia, majd az utóbbi években növekvő. A falunak 10 év alatt 83 000 eurós kintlévősége keletkezett. Az év végéig 105 lakos összesen 4600 euróval tartozott a szemétdíjjal. A tartozás 6-tól 195-ig euróig terjedt. Ugyancsak év végén az adóhátralék 27 000 euró volt, a legnagyobb kintlévőség 11 000 euró volt. A falu legnagyobb adósa az Agropol vállalat. Azóta ezek az összegek jelentősen csökkentek, de felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy kicsit szigorúbban kellene eljárni a behajtásokkal. A testület úgy döntött, hogy a hivatalt felszólítja, hogy minél hamarabb küldje ki az utolsó felszólításokat, és ha az érintettek nem reagálnak, akkor indítsa el a végrehajtást.

Szó volt a Zárdában létesítendő játszótérről is. Az alpolgármester bemutatott egy elképzelést és eszerint egy kispályás focipályával, egy csúszdával, hintákkal és két libikókával számolnak. A játszótér kialakítása  5000 euróba fog kerülni. Barczi István javasolta, hogy elsőként a pályát készítsék el, a többi később is ráér.

Novák Veronika felhívta a többiek figyelmét, hogy Királyrévben és Nádszegen is vannak mozgatható orvosi ágyak, amelyeket a fekvőbetegek részére kölcsönözni tudnak. Úgy tudja, hogy ezekhez szeretetszolgálaton keresztül jutottak hozzá, ezért megkérte a polgármestert, érdeklődje meg, miként tudna a falu is beszerezni ilyen ágyakat.

Barczi István szerint egyre több a falkába verődő, gazdátlanul kóborló kutya. Felkérte a hivatalt, hogy ezzel a kérdéssel is foglalkozzanak.

Kovács Zoltán

 Ez is érdekelhet,,,