Perediek a nagyvilágban: Vankó Erika

perediek a nagyvilagban

Egy mondás szerint a világ csupán egy nagy falu. Mindenhol ugyanolyan emberek élnek, vannak jók és rosszak köztük. Vankó Erika saját maga is meggyőződhetett ennek az igazságtartalmáról . Évekig hajón dolgozott, míg végül Hollandiában telepedett le.

Ha jól tudom, akkor pár évig hajón dolgoztál.

Már elég régen volt, talán 2005ben. Először a Rajnán és a Moselon kezdtem, de aztán átmentem egy dunai hajóra. Ott pincérnőként dolgoztam, meglehetősen fárasztó munka volt. A héten csak egy nap szabadom volt, a többi napon reggeltől estig dolgoztam, délutánonként volt 2-3 szabad órám . Ekkor, ha a hajó kikötött, akkor körülnéztünk a városokban, ha úton voltunk, akkor inkább pihentünk. Így aztán csak nagyjából ismertem meg a dunamenti városokat.

A hajón ismerkedtél meg a férjeddel?

Igen ott, de nem a férjem , hanem az élettársam. Ő tősgyökeres holland, bár apja révén indonéz vér is csörgedezik, ugyanis ezek a szigetek egy része Holland gyarmat volt.  Bárosként dolgozott, lényegében együtt dolgoztunk.

Pár éve Hollandiában telepedtetek le. Milyen az élet arrafelé?

Sokáig gondolkodtunk azon, hogy hova menjünk. Szóba került az a lehetőség is, hogy hazajövünk, de a párom ódzkodott a gondolattól. Megpróbáltuk Angliát, de az annyira nem jött be. Én mindig szerettem volna ott élni, de nem tudom miért, aztán sikerült. Most Eindhovenben élünk. Ez egy Pozsony nagyságú város, a fények városának is nevezik, mert itt van a Phillips székhelye. Ha Pozsonnyal  összehasonlítom, akkor sokkal jobb a közlekedése és sokkal zöldebb város, tele van parkokkal.

És milyen az élet Hollandiában?

Számomra kedvesek emberek. Többségük nagyon jól beszél angolul, bár elvárják , hogy mindenki megtanulja az ő nyelvüket is. Meglepően nyitott emberek, bár néha az az érzésem, hogy nyíltság átesik nemtörődömségbe.  Nekem már könnyű, mert folyékonyan beszélem a holland nyelvet. Nem volt nehéz, mert a hajón is már megtanultam pár szót, mondatot, így folyamatosan ragadt rám.

A holland esős időjárást meg lehet szokni?

Lassan megszokom, bár idén elég nagy szárazság van, és panaszkodnak is emiatt a termelők.  Sőt,a téli időjárásban sincs nagy különbség. Négy éve élünk Eindhovenben és eddig csak egy télen nem volt hó, úgyhogy hasonló, mint otthon.

A párod milyennek lát minket?

Néhány dolog az ő számára nagyon furcsa. Például, hogy a mamánál van kinti WC. Ez számára teljesen érthetetlen dolog. Persze lehetne tovább sorolni. Érthetetlen számára, hogy Szlovákiában van kenőpénz az itt nem létezik, meg hogy minden évben problémák vannak az árvizekkel, és még sem tesznek azért, hogy megelőzzék. Itt Hollandiában mindenhol víz van meg kanálisok(Hollandia a tengerszint alatt van) és mégis tudják kezelni. Ugyancsak meglepő számára, hogy az emberek saját használatra állatot és zöldséget nevelnek/termesztenek, vagy, hogy az apum,meg mások is saját bort készítenek.

Van egy közös lánytok, mesélsz valamit róla?

Ema a neve és  3 éves. Nagyon ügyes, mindkét nyelven már beszél. Én magyarul beszélek hozzá, a papa meg hollandul. Jövőre már iskolába megy, ugyanis a holland rendszerben már 4 éves koruktól iskolába járnak, bár hasonló foglalkozások vannak,mint az óvodában. Most jár óvodába, de ott a foglalkozások csak délig vannak, utána meg méregdrága „megőrzőbe“ kéne vinni. Ezért a párommal felváltva dolgozunk. Én napközben vagyok vele,amíg ő dolgozik, este meg én megyek dolgozni. Annyiban nehéz a dolgunk, hogy az ő szülei sem a városban élnek, ilyen szempontból magunkra vagyunk hagyatva.

Végérvényes eldöntöttétek, hogy Hollandiában maradtok?

Minden évben felmerül, hogy hol is lenne jobb élni, mert  Szlovákia is nagyon fejlődik. Az árak is már szinte ugyanolyanok. Régebben még vitten néhány dolgot, de most már nem nagyon éri meg. Nem tudom, hogy az emberek itt ilyen árak mellett a fizetésből hogyan tudnak megélni. Ez egy kicsit még visszatart, de lehet, hogy idővel hazajövünk.

Kovács Zoltán

 Ez is érdekelhet,,,