Diplomamunkák V.

kulak3

Az elmúlt években több, izgalmas szakdolgozatot mutattunk be, mindezt  azért tettük, hogy a lehető legszélesebb réteg hozzáférjen egy mátyusföldi falu , jelen esetben szülőfalunk történetéhez. Most két újabb munkával gazdagodtunk. Kovács Juditot nem kell bemutatni: a Bc-dolgozata  és egy másik munkája már egy ideje bárki számára hozzáférhető. Nemrég befejezte a tanulmányait és a diplomamunkáját a  peredi TSZ-ről  vagy,  ahogy mi ismerjük, a JRD-ről írta. A szövetkezeti gazdálkodási  forma már abban az időben sem volt újdonság. A gond azzal volt, hogy ráerőszakolták az emberekre és ez sok családnak komoly szenvedést hozott. A dolgozatban perediekről olvashatunk, akik elveszítették vagyonukat, sőt börtönben kötöttek ki. Ugyan a megszólalók senkit sem vádolnak, mégis , a kényes témára való tekintettel bizonyos neveket kitöröltünk.  Ugyanakkor a műből megismerjük azt is, hogy a JRD aranykorszaka mekkora fejlődést hozott a falunak.

A másik dolgozatot  Kovács Natália írta. Igaz, ez a dolgozat csak érintőlegesen foglalkozik Pereddel, ugyanis itt a Deákira áttelepített szlovákokról van szó. Mégis úgy gondoljuk, hogy érdemes bemutatni, mert Peredre is az áttelepültek többsége Csanádalbertből érkezett. Megismerjük, hogy miért döntöttek az áttelepülés mellett, milyen várakozással indultak és mekkora csalódás érte őket .

Tudom, hogy az emberek többségének a történelem unalmas. Időpontok, dátumok útvesztője. Ezekkel a dolgozatokkal azt szerettük volna bemutatni, hogy a történelem ettől sokkal több. Dédapáink , nagyapáink története.  Nem romantikus regényhősöké, ahol mindig csak jók és rosszak vannak, hanem épp ugyanolyan hús-vér emberek voltak ,mint mi vagyunk. Ahogy mi, ők is hoztak rossz döntéseket, és bizony sokan összeroppantak , megalkudtak az elmúlt század  brutális rezsimjei alatt.

Közhely, hogy mennyire felgyorsult a világunk, de ez is relatív. Ha valaki 1939-ben 10 évre kómába esett, akkor igencsak rácsodálkozott  az új világra. A zsidók eltűntek a faluból, a család sok tagja a Donnál veszett, a szomszédot kitelepítették és a helyén evangélikus szlovákok laknak és aki nemrég még a legnagyobb „szentfazék“ volt, most az új rendszer hű szolgája. Eközben az elmúlt 10 évben mindannyiunk életét csak egy pénzügyi válság keserítette. Tegyük hozzá: Hála Istennek!

Ezzel a két dolgozattal kiegészülve, lényegében teljes képet kapunk Pered  20. századi  történelméről és szokásairól. Büszkék vagyunk arra, hogy ma a  www.tesedikovo.info/kozsegunkrol/dokumentumok/   részben található a legkomplexebb anyag falunk talán  legviharosabb századából.  Ezek a munkák szolgáljanak tanulságul, hogy nincs az az eszme, az a politikus, ami vagy aki birtokában lenne az igazságnak. A túl egyszerű megoldások mindig tragédiába torkoltak, és ezt saját családjaink történeteiből is tudjuk.

Kovács ZoltánEz is érdekelhet,,,