Élni fog a nemzet, amely összetart!

tešedíkovo pered

E mottó alatt zajlott a március 15-i műsor a kultúrházban. Hogy ki mit gondol az egységről, és van-e egység a politikán túl, már nem a nagykutyáktól függ, hanem az egyszerű emberektől, jelen esetben perediektől. Erre kitűnő bizonyíték ez az ünnepünk is. Közvélekedéssel ellentétben Kossuth, Széchenyi vagy Petőfi nagyon is mást gondolt arról, merre kell haladni, de ezekből a vitákból a magyar történelem egyik legnagyszerűbb időszaka született. Még egy példa, hogy az egység régen sem létezett, mégis nagy dolgokat alkottunk: Deák Ferenc 1867-es kiegyezése a társadalom nagy része számára a legnagyobb nemzetárulás  és 48-as eszmék megtagadása volt, közben az utókor erre a korra úgy tekint, mint egy sikertörténetre.

Ilyen szempontból a perediek méltó örökösei a 48-as eseményeknek. Néhány nappal a választások után, egy csodálatos tavaszi napon egységesen kiálltak a márciusi értékek mellett. A Csemadok által szervezett ünnepségen megjelentek mindkét párt képviselői és körülbelül 200 fős ünneplő közönség.

Jurás Lívia köszöntőjében a márciusi értékekről szólt, amelyek örök érvényűek még azok számára is, akik megcsömörlöttek a politikától. Ez követően Kollai István, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója felolvasta Orbán Viktor határontúliakhoz írt levelét, és végén megköszönte, hogy Pereden lehetett, abban a faluban, ahol néhány nappal előtte az emberek a névváltoztatás kapcsán bizonyítékát adták a közösségi összefogásnak.

Idén -egy év kihagyás után-újra volt műsor a kultúrházban. A félig megtelt terem előtt felléptek az alapiskola diákjai, akik egy irodalmi összeállítást adtak elő.  Néhányunkat igazi nosztalgikus érzés fogott el, ugyanis az  előadás nagyon hasonlított egy 12 évvel ezelőtti műsorra. Jó volt együtt énekelni és szavalni az alapiskolásokkal. Ezt követően Zsapka Attila egy zenés-verses összeállítás keretében most már az egész közönséget megénekeltette. Az est folyamán még fellépett a Peredi Nőikar és a citerások.

Kovács Zoltán