Pered kézzelfogható múltja

Peredi tábla

A puszta véletlennek köszönhetően hallottam erről a helységtábláról, és amint időm engedte,  utána is mentem. Megkerestem Varga Tivadar bácsit, hogy egy kicsit meséljen is nekem, hogyan akadt erre a csodára. Csodaként nevezem, mert tényleg az,  ez a tábla a közös  és büszke örökségünket szimbolizálja.

A helységtábla több mint húsz éve van a birtokában egy triviális véletlennek köszönhetően. A régi községháza padlásán javított tetőt és  bontás közben a sarokban elbújva talált rá. Az akkori politikai helyzetben  – szó szerint  – bújtatva és félelem közt kellett kimenekítenie. Pereden kis nyilvánosságot kapott eddig.  Az egykori zárda épületében megrendezésre került „Nyelvében él a národnostná menšina“ című vándorkiállításon a szervezők figyelmetlenségből vagy csak puszta közönyből, de nem tartottak igényt a tábla bemutatására.  Utólagosan kiderült, hogy a kiállítás kurátorát nagyon is érdekelte a tábla, hiszen hallott róla, de sajnos többszöri  próbálkozásra sem sikerült Tivadar bácsival találkoznia, beszélnie.

Fontos, hogy mindenki tudja Pered volt, van és lesz. A népszavazás sikeres volt, hiszen a választók több mint fele járult az urnákhoz, egész pontosan 64,47%, ez 2049 választópolgárt jelent, akik közül 1345-en szavaztak igennel. Így megszavazták, hogy Tešedíkovo helyett Peredre változzon vissza a község neve.  Az örökségünket nem adhatjuk el egy tál lencséért.

Ezek után most már „csak“ a Pozsonyban regnáló kormányzaton múlik, hogy egy demokratikusnak nevezett államban elfogadják -e a polgárok akaratát.

Mindenféle személyeskedés és harag nélkül,  szíves figyelmükbe ajánlom a referendum ellen ágálóknak a kézzelfogható múltunkat.

Lakatos FerencKovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.