Ünnepeink – összefoglaló a falunap hivatalos eseményeiről (video)

tesedikovo pered

Eltérő volt az idei falunap a megszokottól. Hosszú idő után kánikulában, este pedig kellemesen enyhe időben  mulatott a közönség. Valljuk be,elszoktunk tőle. Ami a falunapot illeti, továbbra is tartjuk magunkat a megszokott beszámolóhoz, elsősorban a hivatalos és kevésbé közönség vonzó eseményekről számolunk be.

A pénteki program már évek óta nem a leglátványosabb, de sok tekintetben értékesebb része a falunapnak, mint a szombati . Idén peredi amatőr alkotók kiállításából nyílt kiállítás. Ha jól emlékszem, akkor 10 peredi vállalta, hogy bemutatja munkáit.  Bár a felvételen bemutatjuk ezt a színes és tematikailag szerteágazó kiállítást, de igazából személyesen illene meggyőződni arról, hogy mennyi tehetséges ember él a faluban. Borsányi Erzsébet elmondta, hogy még a határidő után is megkeresték újabb munkákkal, de idő  és helyszűke miatt nem tudta már vállalni az újabb jelentkezőket.

Még egy pozitív  dolog van a péntekben, de ez nem tudatos dolog a szervezők részéről, inkább véletlenül alakult így. Az elmúlt három évben csak amatőr színjátszó csoportok fellépését láthattuk. Itt voltak a jókaiak, tavaly a tiszavirág életű perediek, idén pedig az újvári rockszínpad. Aki látta mind a három fellépést, igazán elmondhatja, hogy színvonalas, jó produkciók voltak. Bármennyire negatívan látjuk a sorsunkat és jövőnket, ha jobban megnézzük, nagyon sok és színvonalas produkció születik szűkebb pátriánkban, csak oda kell figyelni. És ki figyeljen oda a saját alkotásainkra, ha nem a felvidéki ember?

A szombati program meglepően pontosan , délután egykor kezdődött . Kisebb  változás volt az elmúlt évekhez képest, hogy a nem nagy számú nézősereget frissítőkkel és pogácsákkal kínálták. Megjelent sok politikus ebből meg amabból a pártból is. Felsorolásuktól most tekintsünk el, többségünknek untig elég volt belőlük márciusig. Borsányi Gyula, a község polgármestere ünnepi beszédében az összefogásról beszélt, valamint annak szükségességet hangsúlyozta , hogy „szócséplés“ helyett,  a tettre kész embereket kell megbecsülni . A beszéd teljes egészében megnézhető a videón.

A koszorúzáson Jurás Lívia köszöntötte az egybegyűlteket. Elsősorban az emlékmű történetéről és valamint az ősök tiszteletéről beszélt. A beszéd teljes egészében megtekinthető a videón.

Ezzel a hivatalos rész véget majdnem véget is ért. Ugyan a nagyteremben a véradóknak, a versenyek győzteseinek, valamit a 15 éves énekkarnak kitüntetéseket adtak át, de mivel erre az eseményre a tesedikovo.info vagy pered.net részéről senki sem kapott meghívót, így nem tudunk erről beszámolni.

Kovács ZoltánKovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.