Júliusi testületi ülés: Tűzoltószertár – megújul, átalakul vagy eltűnik?

tuzolto_szertar_beke(13918)

A testület a nyári szünetet megelőző utolsó ülésén elsősorban a júniusi hónapban elkezdet témákat vitte tovább. Először is arról a projektról esett szó, amely keretében parkolót szerettek volna kialakítani a Kádár szerviz közelében. Borsányi Gyula elmondta, hogy utánanézett a dolognak, de a pályázat szerint ilyen csak sétálóövezet közelében létesülhet. Ennek ellenére úgy látja, hogy ezt önköltségből meg lehet valósítani.

Az építésügyi komisszió a tűzoltóparancsnokkal közösen megnézte a tűzoltószertár állapotát. Kovács Sándor szerint „első és második ránézésre sem úgy tűnik, hogy lehetne rá emeletet húzni“. További gond, hogy a garázs felett hiányzik az álmennyezet, így télen a helyiséget nem lehet temperálni, amely komoly gondot okoz, ugyanis az autókat teljesen vízteleníteni kell, és még így is komoly károk keletkeznek. Győrög Katalin megjegyezte, hogy az a kérdés, mi az olcsóbb: fűteni vagy alkatrészeket vásárolni. Az épületben hiányoznak a szociális helyiségek, valamint a tűzoltóparancsnok szerint életveszélyes a torony. E gondok mellet szinte eltörpül, hogy mállik a vakolat. Kovács Sándor szerint oda kell figyelni a tűzoltószertárra, mert a gyerekek számára nevelő hatása van. Lényegében ezzel a mondattal meg is adta a lökést annak, hogy a későbbiekben miről fog szólni a vita.

Lényegében mindenki egyetértett abban, hogy saját forrásból csak kisebb javításokat érdemes bevállalni, igazi rekonstrukciót csak pályázati úton lehet megvalósítani, persze még így is kérdéses, hogy megéri-e, nem lenne érdemes az egészet lebontani. Ezt elsősorban Mozoli fejtegette. Novák Veronika szerint az épület túl közel van az úthoz, ezért kötve hiszi, hogy kaphat építési engedélyt. Mozoli ezután újabb javaslattal állt elő. Szerinte ha megépül a komposztáló, akkor úgyis sok autó kimegy oda, így az „öreg mnv-n“ lehetne a szertár. Jurás Gábor szerint ez nem lehetséges, mert a kukásautó már most is az eresz alatt áll. Szóba került, hogy a Tatra nem üzemképes, azonkívül „zabálja a naftát“ és nem tud vizet szívatni, viszont a Dettenhausenból kapott autó üzemképes, de nincs tartálya, az Avia-t pedig le lehet selejtezni. Innentől kezdve a vita visszatért a legelejére. Többek szerint el kell döntenünk, hogy mit akarunk, ez egy önkéntes szervezet, és így is kell hozzáállni. A falunak nincs anyagi forrása arra, hogy korszerű tűzoltóparkot tartson fel. Novák Veronika szerint gyereknevelésre ez megfelelő, másra nemigen. Szerinte el kell dönteni, hogy aratásra akarjuk meg megelőzésre, vagy másra is. Varga Zoltán szerint is a hivatásos tűzoltókkal nem lehet versenyezni, ezért ennek megfelelő megoldást kell keresni. A testület végül megbízta a hivatalt, hogy dolgozzon ki terveket a tűzoltószertár korszerűsítésére, mert ha lesz ilyen pályázati kiírás, akkor azonnal be tudják nyújtani, valamint tárgyaljon a járási tűzoltóparancsnokkal, hogy a hivatásos tűzoltóknál leselejtezett autókból kapjon a falu is.

A múlt hónaphoz képest 180 fokos fordulatot vett a hivatal, ugyanis most már elképzelhetőnek tartja, hogy Mucha Attila digitalizálja a könyvtár állományát. De előtte még Borsányi Erzsébet tárgyal a nyitrai központtal.

A falu főellenőre, Bencze István beszámolt a falu pénzügyi helyzetéről. A testületet az lepte meg, hogy a lakosok, vállalkozók bér és illeték terén a falunak 38 985€-val tartoznak, de ezek jó része már nem behajtható. Legnagyobb tartozása továbbra is a Lagrop kft.-nek van (5900 €). Nagy valószínűséggel a tartozók nevét az önkormányzat közzéteszi.

 

Egy községeket bemutató honlap tulajdonosa a peredi címer használatát kérte a testülettől. Jurás Gábor nem látott okot arra, hogy ne kapja meg, mert nem „kalóz oldalról“ van szó. A testület egyhangúlag, vita nélkül megszavazta. (Közvetlenül az önkormányzati választás után a testület megtiltotta, majd hivatalosan elutasította a tesedikovo.info kérését a címer használatára, és további peredieket szólított fel, köztük a Tesedikovo/Pered facebook-os oldalt, hogy ne használják a címert. Eközben a hivatalhoz közel álló szervezetek -Csemadok, sportklub- továbbra is önkényesen, engedély nélkül használják a címert. A legutolsó eset szerint vadidegenek gond nélkül megkapják az engedélyt, perediek meg nem. Végig azt állítottuk, hogy ezt az 1990-ben született törvényt, amely jócskán a szocializmus világát idézi, ma már lehetetlen betartani. Ha szó szerint be akarják tartani, akkor, ahogy mondani szokás „a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntik”, magyarán a lokálpatriotizmus ellen dolgoznának. Innen is gratulálunk a testület „következetes“ döntéséhez!)

Egy lakos fura kérvénnyel fordult a testülethez. A házát felajánlja a falu részére, de cserébe szeretne lakást kapni. Sokaknak nem volt világos, hogy milyen egyéb feltételekkel járna ez, Barczi István szerint biztos nem fizetne lakbért, de a polgármester szerint ezt a lakos nem kérte. A polgármester javasolta, hogy az építésügyi komisszió mérje fel az ingatlan állapotát.

A hivatal kész terveket nyújtott be a szabadtéri színpadra. A testület úgy találta, hogy megelégedtek volna egy látványtervvel is. Szerintük először ki kell találni, hogy mit is szeretnének – hol legyen a színpad, milyen legyen a lelátó stb.

A hivatal a mozgássérült feljáróra is kidolgozott terveket. Itt Novák Veronika felvetésére akörül alakult ki vita, hogy miután elkészült a tér, érdemes-e megbontani, nem lenne jobb felvonót építeni. A többiek inkább az egyszerűbb megoldás mellett kardoskodtak.

Mozoli Sándor elvállalta a költségvetési bizottság elnöki funkcióját azzal a kikötéssel, hogy Novák Veronika és Mészáros Endre, akik évek óta tagjai a komissziónak továbbra is részt vesznek a munkában.

A gyűlésen felszólalt Herencsár Zsolt is. Elmondta, hogy milyen állapotban van a Telek-tó (katasztrofális). A vízben továbbra is minimális az oxigén mennyisége, alig éri el 6,5%ot, miközben az algásodás miatt ennek a többszöröse kellene, hogy legyen. Mindennek az oka, legalábbis egyes vélemények szerint, hogy az iszapból gáz szabadul fel, és ez magához köti az oxigént. Elmondása szerint, újabb szakembert kérdeztek meg, aki szerint a baktériumos kezelés fölösleges volt, sőt káros. Javasolta, hogy a hivatal bontsa fel a baktériumos kezelésről szóló szerződést és ezt a pénzt inkább a tó további mélyítésére költenék. A polgármester szerint először meg kell vizsgálni, hogy egyoldalúan fel lehet-e bontani a szerződést.

Kovács ZoltánKovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.