Sport évzáró

football_manager_demo_image

A sport évzáró nem éppen az a hely, ahol tényleg izgalmas dolgokat tudunk meg a peredi futball jövőjéről. Inkább az elmúlt évvel foglalkoznak, legtöbbször anélkül, hogy a problémák mélyére néznének.  Ezt a íratlan szabályt idén Zilizi László törte meg, aki a maga szempontjából összefoglalta, mi a peredi foci baja.

Az évzárón, ha a focistákat nem számítjuk, akkor 55 szurkoló-tag vett részt. Megszámoltam és ez kevesebb, mint tavaly. Ami viszont ténylegesen szomorú, hogy ennek a csoportnak az átlagéletkora 60 év felett volt. Lényegében teljesen hiányzott a 40-es és a 30-as generáció.

Borsányi Gyula elmondta, hogy nehéz feladat előtt állnak. A költségvetésből kevesebb pénz jut a focira. Szerinte a vezetőségi tagok és a fizetett játékosok nehezen fogják elfogadni, de nincs több pénz. Decemberben a vezetés összeült a játékosokkal és a szponzorokkal és megegyeztek, hogy az edző és a vendégjátékosok a tavaszi szezonban még biztos folytatják.  Az eredményekről elmondta, hogy az „A“ csapat ősszel magára talált és a 13. helyre lépett előre, bár „ nem kecsegtető eredménynek“ minősítette. Bízik benne, hogy tavasszal jobb eredményt érhet el a csapat. Cél a 10. hely, de akár jobb helyezést is elérhetünk. Az ifjúsági csapatról megállapította, hogy ambíciózus keret, amely jó úton halad. Vankó edző hozzáállását maximalistának minősítette, amely néha nem is lenne szükséges, de megérti, hogy benne van a győzelmi vágy.

A végén jelezte, hogy közeljövőben a pályán szeretnék megoldani az automatikus öntözést és a világítás felújítását.

Lipovský edző abszolút nem elégedett az eredménnyel. Ő az 5. helyet tűzte ki célul. Szerinte olyan helyzet állt elő, hogy a fiatal játékosok helyett neki is játszania kellett. Szerinte a bajnokság nagyon kiegyensúlyozott volt és gyakran nagyon kis dolgokon múlt a siker. A peredi futballpályáról nem volt jó véleménye. Szerinte a játékosok alig várták, hogy idegen pályán játsszanak. A játékosokhoz is volt pár keresetlen szava. Nagyobb részvételt vár tőlük az edzéseken. Jelezte, először vérre és izzadságra van szükség, hogy a dicsőség is meglegyen. Ugyanakkor bizalmat is kért, mert kifejtette, hogy egy sikeres csapat építése évekig is eltart.

Vankó edző szerint nagyon sikeres évet zárt a „dorast“. Ugyanakkor hiányolta a vezetőség és az edző közötti kommunikációt-egyszer sem találkoztak.  Nagyra értékelte, hogy nagyon sok szülő jár a mérkőzésekre, ezért idegenben is olyan a hangulat, mintha otthon játszanának.

Zilizi László elmondta, hogy az akadémia működik, bár nagy a fluktuáció. Mindenképpen peredi gyerekek számára csinálják, de ha úgy alakul, hogy kevés lesz a gyerek, akkor a környező falvakból is jöhetnek

Lényegében a beszédében el is köszönt a vezetőségi munkától. A peredi focihoz annyit fűzött hozzá, hogy teljesen más az „A“ csapattal foglalkozni, mint egykor a „B“csapattal. Azt hitte, hogy össze tudja fogni a peredieket, de ezzel  szemben az elmúlt időben sok pofont kapott, sőt volt, aki keresztbe is tett. Szerinte hézag van a játékosok és a vezetőség között, bár nem konkretizálta. A szponzorokról elmondta, hogy nehéz megszólítani őket, mert van, aki szerint nem látni, hova megy a pénz, mások azzal a feltétellel adnának, ha a Bautech is beszáll a támogatásba. Ezt az igényt jogosnak tartja, mert tőle is elvárják más településen, hogy a megszerzett munkáért támogassa a sportot. Ugyanakkor elmondta, hogy a részletes pénzügyi kimutatásokat megkapta Borsányi Gyulától és pontos képe van a pénzügyekről. Szerinte Borsányi Gyulának nem a sporttal kellene foglalkoznia, hanem csak a faluval, mert a megye legjobb politikusa. Ezt Borsányi megköszönte és elmondta, hogy ő szívesen lemondana, ha más elvállalná.

Csongár Vince ehhez hozzáfűzte, hogy tényleg nincs ember, aki dolgozna. Már 3 éve szeretné másnak átadni a mikrofont, de nincs kinek. Feltette a kérdést: „Hol vannak a szívvel-lélekkel dolgozó funkcionáriusok?“

Ehhez képest a vezetőség választása eléggé bohózatba fulladt. Ahogy észrevettem, a többségnek most derült ki, hogy a  focit egy 7 tagú szűk vezetőség vezeti, ahova egy 32 tagú vezetőségből lehet felkerülni. Arról, hogy ki van 7 tagú testületben, nem sok mindenki tudott. Arról szavaztak, hogy a 7 tagú vezetést kivel bővítsék ki, ugyanis 5-en maradtak. Az első jelöltről (Takács Szilárd) simán lehetett szavazni, de a Zilizi által javasolt játékos már nem kerülhetett be a vezetésbe. Ezt Somogyi László szóvá tette. Szerinte ez a kettős mérce. A vezetés azzal  érvelt, hogy nem tagja a 32 tagú vezetésnek és tag csak onnan kerülhet be. Az pedig, hogy kibővítik a 32 tagú testületet, nem szerepelt a programban. (Igaz, a 7 tagú testület kibővítése sem.) Hogy a 32-es vezetésbe ki és hogyan juthat be és főleg milyen kompetenciája van, az nem derült ki. Somogyi László azt is szóvá tette, miként lehetséges, hogy a sportkomisszióból egyetlen képviselő sincs a vezetőségben. Erre nem kapott választ. Végül a vezetőség másik új tagja Somogyi Árpád lett.

Ami a pénzügyi helyzetet illeti: az önkormányzat 13 277 €-val támogatta a sportklubot (ebben nincs benne a sportpálya fenntartása). További bevételek a teljesség igénye nélkül: tagsági 294 €, belépő 2149 €, szponzorok 9750 €. Az összbevétel 25 996 €.

A kiadások ugyancsak a teljesség igénye nélkül: bírók 5028€, játékosok fizetése és utaztatás 15 760€, átlépések 4800€, benevezés 461 €. Az összkiadás 28 570€.

Miközben a sportegyesület Pereden a legtámogatottabb civil csoport, ennek ellenére az egyik legszegényebb is. Az új évben 108 € van a számlán és 0,33 € készpénzben. Látható, hogy az önkormányzat által odaítélt összeg még a legalapvetőbb kiadást-játékosok fizetését és utaztatását -sem fedezi. (Tételezzük fel, hogy az önkormányzat elsősorban azokat a dolgokat szeretné támogatni, amiből a peredieknek közvetlen hasznuk van, azaz, hogy peredi gyerekek és felnőttek focizhassanak, a bajnoki mérkőzésekre eljussanak és a szurkolók kulturált körülményeket kapjanak. Az utóbbi azzal, hogy az önkormányzat a sportpálya minden költségét átvállalja, teljesül.) Most kérdés, hogy a sport nyújtózkodik tovább, ahogy a takaró ér vagy a támogatás kevés?

U.I. Ez a cikk közvetlenül az évzáró után készült el, de egyéb fontosabb információ miatt csak most került fel a honlapra. Eközben az elmúlt egy hónapban jelentős változások történtek. Borsányi Gyula, Jurás Gábor és Csongár Vince távozott a sport éléről és helyüket Takács Szilád elnökként valamint Zilizi László és Zilizi Gyuszi vette át.  Az új vezetésnek sok sikert kívánunk és magunk részéről szívesen teret adunk a vezetésnek, ha valamilyen sporttal kapcsolatos információkat meg szeretne osztani a szélesebb közönséggel. Ugyanakkor ezzel a lemondással megszűntük csodabogárnak lenni, mert több mint 10 évig a falu polgármestere és alpolgármestere állt egy civil szervezet élén. Ez jogilag ugyan nem gond, de morálisan mindenképp az a többi szervezettel szemben. ( Az már más dolog, hogy a peredi ember az amúgy gyenge átlagtól is kevésbé öntudatos ilyen kérdésekben, és ezért ez senkinek fel sem tűnt.)Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.