XII.Borkóstoló: Egyértelmű nyertes Barczi Roman és Varga Róbert

Borkóstoló - 2012

Ha ez így fog menni, akkor a szervezők lassan az uniótól is kérhetnek támogatást a rendezvényre. A megszokott magyar és szlovák szó mellett idén spanyol  és német beszélgetéseket is lehetett hallani. A külföldi látogatókat nem csak a bor, de a hangulat is megfogta.  Nálam a csúcspont az volt, amikor a spanyolok a neotonos Don Quijote-ra ropták.  Jó látni, hogy milyen könnyen megvalósítható a népek együttélése egy pohár bor mellett.

Ami magát a versenyt illeti, idén is zsúfolásig megtelt a nagyterem, de gondolom ezzel az információval nagy meglepetést nem okoztam. Ha jól tudom, akkor a belépőjegyeket elővételben lényegében pár óra alatt elkapdosták.

Idén változtak a szabályok. Eddig két asztalsor kóstolt egy bort, most mindegyik asztalsor mást. Erre azért volt szükség, mert így nem kell annyi bort megkóstolni és  sokkal gyorsabb lett a lebonyolítás. Viszont volt hátulütője is:  Egy asztalsornál körülbelül 40 kóstoló volt, és úgy látszik, ez a tömeg már kevésbé tudta kiszűrni a szélsőséges pontozási értékeket. Ennek következtében a szokásosnál nagyobb különbségek voltak a szakzsűri és a közönség szavazás között. Fehérborok kategóriájában az első 10 helyezett bor szinte teljesen más volt a szakzsűrinél és más a közönségnél. Egyetlen egy borász tudott ugyanazzal a borral nyerni mindkét csoportban, mégpedig Barczi Roman. A szakzsűrinél holtversenyben 2. helyen végzett, addig a közönségnél a 9. lett.  Fehérbor kategóriában a közönségszavazáson a legsikeresebb peredi borász Varga Zoltán lett, a szakmai zsűrinél Kovács Sándor, aki két borfajtával is az első tízben végzett. Vörösbor kategóriában Varga Róbert tudott mindkét kategóriában az első tízben végezni. Ö nyerte a közönségszavazást, míg a szakmai zsűrinél második helyével Szekeres Szilveszter lett a legjobb peredi borász. Pár éve a roséboroknak külön megmérettetnek. Itt a szakmai zsűrinél Szekeres Szilveszter nyert, míg a közönségszavazásnál a legjobb peredi bort Laczkó Zoltán készítette, aki a második helyen végzett.

eredmények itt: http://docs.tesedikovo.info

 Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.

Ez is érdekelhet,,,