A fiatal bajnok

ÁKOS

Juhos Ákos, a 17 éves peredi gimnazista  / a Széles utcából /  pár hete szlovákiai bajnok lett.  Családommal együtt örültem sikerének, ezért is kérdeztem őt.

Nemrég szlovákiai bajnok lettél  hétpróbában. Hogyan vezetett az aranyéremig az út?

Az alapiskola befejezése után Nyitrára, a sportgimibe kerültem. Új sportokat próbálhattam ki.  Az idei tanév elején új edzőm, Katarína Adlerová ajánlotta, hogy érdemes volna a hétpróbára edzenem. Fél évet készültem erre a versenyre.

 Mely atlétikai ágak tartoznak a hétpróbába?

60 m futás, 60 m gátfutás, 1000 m futás, súlylökés, magasugrás, távolugrás, rúdugrás. Az eredmények pontozva vannak, és az összpontszám a mérvadó a versenyen.

Mennyit edzel?  Mikor van rá időd?

Naponta kétszer edzek. Reggel és délután is másfél órát.

Szlovák közösségben élsz magyarként.  Befogadtak szlovák osztálytársaid?

Befogadtak, igen.  Nem érzem hátrányként magyarságom.

Sportolóként milyen távlati terveid vannak?  Hogyan képzeled el magad kb. 10 év múlva?

Nem tudom, mit hoz a jövő.  Szeretnék  Nyitrán maradni – hiszen a várost szeretem – ,és szeretném a sportolást is folytatni.  Márciusban újabb versenyre készülök, ahol szintén dobogós helyre számítok.

Úgy legyen, sok sikert kívánok neked!

A beszélgetésünk nagyon rövidre sikeredett… Úgy érzem, érdemes volt bemutatni ezt a szerény, szűkszavú srácot, aki a családját és a közvetlen környezetét is meglepte az országos aranyéremmel. Ákos nem mondta el, hogy a tanulmányi eredményei is nagyon jók a szlovák gimiben, és egyedüli gyermekként nem az elkényezetett kategóriába tartozik, hanem a segítőkész, szorgalmas nagykamaszok közé. Íme az eredményei a versenyen, ahol a 3950 pontjával kassai és Pov. Bystrica-i sportiskolásokat szorított maga mögé.

60 m futás: 7,91 mp

távolugrás: 560 cm

60 m gátfutás: 8,90 mp

súlylökés – 5 kg:  11, 04 m

1000 m futás: 2p 53 mp

rúdugrás: 270 cm

magasugrás: 169 cm

 

Bugár Heni