Pered a Legfelsőbb Bíróságra megy (update az ügyvédek levelezésével)

ivan-res

December 16-án lejárt  az a határidő, ameddig a falu megtámadhatta a kormány döntését. Ezzel a két és fél évvel ezelőtti népszavazás a végső fázisba ért. A felvételen Iván Katona ügyvéd érvelését hallani, hogy miért nem az Alkotmánybíróság kompetens az ügyben. Update : A szlovákiai magyar médiában megjelent, hogy a Jogsegély és az önkormányzat közösen dolgozik az ügyön. A levelezésből kitűnik, hogy nem így volt. Többen kifogásolták, hogy az önkormányzat csak a Legfelsőbb Bíróságra adta be, az Alkotmánybíróságra nem.

Tisztelt doktornő!
A sajtóból értesültem, hogy a Pered-ügyben a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) kívánnak fordulni, és nem az Alkotmánybírósághoz (AB). Sajnos arról sem tudtam, hogy Katona doktor úr részt vesz a keddi testületi ülésen, így nem tudtam vele személyesen tisztázni a jogi érvelést. Mivel egyelőre semmilyen  anyagot nem kaptam Önöktől, így nem tudok hozzászólni az érveikhez, abban azonban bizonyára egyetértünk, hogy aLB az elindított eljárás keretében csak akkor intézhet kérdést az AB-hoz, ha a kormányhatározat alapjául szolgáló jogszabály alkotmányossága lenne a kérdés. A jogszabály azonban szerintünk nem alkotmányellenes, a konkrét kormányhatározat volt az, emiatt mindenképpen azt javasolnánk, hogy biztos ami biztos alapon forduljanak mindkét bírósághoz. Az általam már elküldött dokumentumokon kívül segíthetnek az érvelésheza csatolt dokumentumok is. Amennyiben mégis úgy döntenek, hogy az AB-on nem emelnek panaszt, kérem, hogy legkésőbb vasárnap (dec. 15.) 12 óráig értesítsenek erről, mivel fontolóra veszem az alkotmányjogi panasz beadását természetes személyként. Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Mgr. Szekeres Klaudia-ügyvéd

Válasz:

Tisztelt Ügyvédnő!

Az ügyvédekről szóló 586/2003 tv. 23 § -a értelmében nem adhatok ki semmi információt,

mert az a titoktartási kötelezettségünk megsértését jelentené, amely alól ügyfelünktől nem kaptunk felmentést.

Ennek értelmében nem áll módomban válaszolni a kérésre.

Megértését köszönöm!

A csatolt anyagokat, köszönjük, és szép hétvégét kívánok!Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.