Sportévzáró: gond az utánpótlásban

soccer-kids

Évről évre egyre kevesebb embert vonz a sportévzáró, idén még focistából is kevesebb volt az elmúlt évekhez képest, úgyhogy elég foghíjas volt a nagyterem, és már abból fogva, hogy mindenki egy évet öregedett, egyre korosabb is.

Mint ismeretes Borsányi Gyula tavaly távozott a sportklub éléről, helyét Takács Szilárd vette át. Az új elnök a beszámolóját, szakítva a hagyományokkal, csak szlovákul mondta el. Elsősorban megköszönte a szponzorok támogatását és hangsúlyozta az önkormányzattal végrehajtott fejlesztéseket. Fontos lépésnek nevezte, hogy a büfé visszakerült a sporthoz, mert ezzel sikerült fedezni a hiányzó pénzforrásokat. Természetesen összefoglalta az őszi incidenst. „ Ősz nem csak a futballról szólt. Tisztességtelen bírók határozták meg az őszi munkát, de a szurkolók támogatták a csapatot“- így jellemezte a helyzetet. Megköszönte azok segítségét, akik a büntetésekre összedobtak. Magáról a jövő évi stratégiáról nem sok hangzott el, inkább infrastrukturális fejlesztéseket emelt ki, úgymint az automatikus öntözés vagy a büfé rekonstrukciója.

Borsányi Gyula most a falu polgármestereként szólalt fel. Elmondta, hogy az 55 ezer eurós keretet a sportklub kimerítette. Megismételte, hogy az öntözés prioritást élvez a fejlesztések között. Ugyanakkor felhívta a tagok figyelmét arra, hogy a többi szervezettel szemben a foci előnyt élvez, hiszen a buszra előhasználati joga van. Közvetetten ezt azzal indokolta, hogy a falu egy része a focival él, megfigyelése szerint 200-250 szurkoló jár a pályára.

Bán Erzsébet pénzügyi beszámolójában elhangzott, hogy a meglehetősen sok és magas büntetések ellenére a sport jól gazdálkodott. Egy évvel ezelőtt a klub alig több mint 100 €-val rendelkezett, most 1400 €-val kezdi az évet.

Az edzők pesszimista képet vázoltak fel. A sort Néma Dezső nyitotta meg, aki elmondta, hogy nemhogy focista, de lassan gyerek sem lesz, aki focizzon. Szerinte már az is eredmény, hogy van gyerekcsapat, de ennek az ára, hogy Deákin és Zsigárdon megszűntek a csapatok, így van honnan pótolni a kiesést. Ha nem teszik meg ezt a lépést, akkor 7-8 peredi gyerek marad. Jelezte, hogy a gyerekek egy részénél viselkedési problémák vannak, így nehéz csapatot szervezni.“ Nehezen jár össze a banda, nincsenek összeforrva.“ Játékosok közül kiemelte Hlatky Kevin és Matúš Čiernik játékát.

Vankó Gyula az ifik esetében egy hajszállal optimistább volt. Kiemelte, hogy a csapat a várakozásoknak megfelelően teljesített. Ennek ellenére a káder ugyancsak létszámhiánnyal küzd, ősszel az első edzésen négyen voltak. A  legfontosabb feladatának a létszám feltöltését tartja. Kiemelte Hajdú Ákos, Lelovics Tibor és Juhos Ákos játékát.

Az „A” csapat edzője munkahelyi elfoglaltság miatt kimentette magát. Helyette Laczkó Ferenc értékelt. Szerinte örvendetes, hogy a csapatot sokan elkísérik a kinti meccsekre. Legfőbb gondnak a csapat gólszegénységet tartotta.

Valószínűleg nem sok embernek tűnt fel, de ez az évzáró egy korszakot is maga mögött hagyott. Évekig folyt a  vita arról, hogy perediek vagy idegenek játszanak-e. Kívülállóként nekem úgy tűnt, hogy a tényleges munka kárára. Az évzáró ezt a vitát végleg lezárta, mert kiderült, hogy ma már nincs utánpótlás egy keretre, nem még egy jó keretre. Ugyanakkor nem teljesen világos, hogy ezzel a szituációval a sport vezetése mit akar kezdeni. Világos, hogy éveken belül Zsigárd és Deáki nem lesz képes felnőtt csapatokat kiállítani, vagy csak óriási pénzek árán. Az is világos, hogy Farkasd és Negyed a maga 7000 lakosával képes lesz legalább kezelni a gyerekhiányt. Az is világos, hogy Sellye továbbra is elhúzza a legjobb játékosokat. Igazából nem látni, hogy a megváltozott helyzetet akarjuk-e kezelni. Lesz-e akarat és elképzelés, hogy focicentrumot hozzunk létre deáki és zsigárdi gyerekeknek vagy focistáknak, akik nem annyira jók, hogy tovább lépjenek. Valószínűleg a peredi foci jövője az előremenekülésen múlik.Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.