Új bérház épül

kep

Pár héten belül a Fényessel szemben új bérház építésébe fog a Bautech vállalkozás. Az új bérház már egy megváltozott konstrukcióban épül fel. Eddig az építkezések lényegében az önkormányzat hatáskörében zajlottak. Építéshez szükséges támogatást a lakásalaptól (ŠFRaB) az önkormányzat kérte, és kivitelezési versenypályázatot is ő írta ki. Ezzel az volt a gond, hogy az ajánlatok sokszor irreálisan alacsonyak voltak és a minőségi munka hiányzott. Ennek ellenére a következő bérházat is ugyanaz a vállalat fogja megépíteni, aki eddig is nyert, úgyhogy nem világos, hogy ki verte le az árakat.

Most az önkormányzat meghívásos alapon választotta ki azt a céget, akinek bérbe adja azt a területet, ahol a cég saját költségén felépíti az épületet, és ezt az átvételi ellenőrzés után az önkormányzat megvásárol. Az önkormányzat nem saját forrásból vásárolja meg, hanem a lakásalapból kér rá támogatást, ezért bizonyos kikötéseket most is be kell tartani. Többek között két fontos kikötés van, mégpedig az építkezés nem lehet drágább 900 €/m2, illetve az épületnek B kategóriás energetikai szabványnak meg kell felelnie.

Az új finanszírozási móddal a polgármester jött körülbelül fél évvel ezelőtt, majd egy galántai vállalkozás tartott erről tájékoztatást. Akkor a testület egy része nem volt teljesen elragadtatva, elsősorban Novákné és Barczi látott sok kockázati tényezőt az ilyen típusú finanszírozásban.

Ennek ellenére a koncepció maradt és december végén a négy megszólított vállalkozó közül a Bautech vállalatot választotta ki a építésügyi komisszió. (A négy megszólított vállalkozó közül a meghallgatáson ketten jelentek meg, írásos beadványt csak a Bautech nyújtott be. A megszólítottak között volt az a galántai vállalat, amely először jött az elképzeléssel, de nem reagált.)

A testület az ajánlatot jóváhagyta, de a cég által benyújtott bérleti szerződést a képviselők szétcincálták. Körösi Ildikó és Barczi István egyértelműen világossá tették, hogy a szerződést nem szavazzák meg, mert aznap kapták meg, nem volt idő átolvasni és gyors átfutás után is látni, hogy pontatlanságok és vitatható részletek vannak benne. A szerződés gyors elfogadására azért volt szükség, mert az épület megvásárlására a kérvényt most be kell adni. Ezután olyan következett, amit még nem láttam. A szerződést két és fél órán keresztül tárgyalták, minden egyes paragrafust átrágtak és érdemi változásokat eszközöltek úgy, hogy a másik fél ott lett volna. Az egyik képviselő meg is jegyezte, hogy nem lesz-e gond abból, hogy a másik fél nem tud a változásokról, de a polgármester mindenkit megnyugtatott, hogy nem.

Néhány képviselő továbbra rizikót lát az építkezésben. Legfőképp Novákné és Barczi hangoztatta a fenntartásait. Legfőbb rizikónak azt láttak, ha a befektetőnek elfogy a pénze, akkor mi lesz az épülettel. Mit jelent az a rész, ha nem sikerül elvégezni a munkákat, akkor az eredeti állapotokat kell visszaállítani, és akkor ki fogja elbontani az épületet? Mi lesz, ha befejezi az épületet, de nem az előirányzott következő év augusztusáig, és ennek következtében a falu elveszíti a megvásárlására kért összeget? Meddig érvényes a kedvező bérleti szerződés, és ha nem fejezi be időre a munkálatokat, akkor milyen összeget fizessen?. Mi van, ha hibák vannak az épületen?

A bérleti feltételeket sikerült megnyugtató módon tisztázni, de így is maradt sok bizonytalan részlet, pl. ha nem épül meg a bérház, akkor milyen forgatókönyv fog életbe lépni? Varga Zoltán, Novák Veronika tartózkodása mellett a szerződést elfogadták.Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.