Elnökválasztás: Mindnyájan nem mentünk el

grassalkovics

Véget ért az elnökválasztás első köre, amelyet Pereden Bárdos Gyula nyert meg a szavazatok 61,85%-ával, és ettől jobb eredményt a járásban csak Zsigárdon ért el. Második helyen Kiska végzett 22,58 %-kal. Miniszterelnökünk csak a 4. helyet szerezte meg (4,54%), akit megelőztött még Procházka is (5,82%). Azért világos legyen az arány: Fico 57, Procházka 73 szavazatot kapott. Margóra említsük meg a nagy vesztest is. Hrušovský kemény 3(!)darab szavazatot kapott és ez 0,23%-ot jelentett.

A peredi részvétel 40 % -os volt, amely valamivel magasabb, mint 5 éve (39% alatt). Akkor 5 százalékkal maradtunk az országos értéktől, idén ez 3 százalékra zsugorodott. Pered ezzel a járásban a magasabb részvételű falvakhoz tartozott, igaz Farkasd (28%), Negyed (27%), Szelőce (17%) jól lehúzták az átlagot. Ezekben a falvakban volt a legkisebb részvétel 5 éve is.

Ami az eredményeket illeti, Pereden az MKP az utolsó parlamenti választásokon a szavazatok 53%-át vitte el, most ez sikerült még 9 százalékkal feltornázni. Hogy ez jóval kisebb részvétel mellett siker vagy nem, azt mindenki döntse el maga. Magam részéről nem tartom sikernek, helyi szinten nem sikerült a nagy cél, a hidas választók megszólítása, ebből ez nem olvasható ki. (Pereden az MKP választói elkötelezett választók, tehát minél kisebb a részvétel, annál inkább erősödik az MKP.) Érdekesség, hogy Bárdosra és megyei választásokon Borsányira leadott szavazatok szinte megegyeznek – 775 és 745. (A legutolsó parlamenti választáson az MKP 1135 szavazatot kapott és a vesztes Most-Hídnak volt ezt megközelítő szavazata, pontosabban 722. A Smer 106 szavazatot.)

Az ezt megelőző elnökválasztáson Radičová és Gašparovič küzdött meg. Bár az elnökválasztás elsősorban személyekről szól, de nem lehet megkerülni a politikai hovatartozást. Akkor még az egységes MKP Radičovát támogatta, ez Pereden 85,5%-ot jelentett neki, Gašparovičnak meg kellett elégednie 9,38 %-kal. Látható, hogy most Fico kevesebbet kapott, de Kiska, Bárdos és Procházka összesen 90 százalékon áll. Ez egy olyan eredmény, ami azokat az éveket idézi, amikor az MKP egységes volt- megtörtént, hogy a faluban az MKP vitte el a szavazatok 90%-át. Tehát parlamenti választások után elhangzó hangok, hogy Fico Pereden is hogyan megerősödött, teljesen alaptalanok voltak. Évtizedek óta ugyanúgy szavazunk, Csak annyiban történt változás, hogy az egységes MKP felbomlásával kiderült, miként a politikusok, a magyar választó sem egységes tömeg. Továbbra is elsősorban pártpolitikai ajánlások alapján szavazunk és csak kis mértékben befolyásol minket, hogy mennyire szimpatikus az adott jelölt. Látható, hogy ilyen szempontból Pereden beálltak a frontvonalak. Peredi MKP szerencséjére a szakadás az ő javukra dőlt el. A parlamenti választás után írtam, hogy az MKP Pereden maximálta szavazatát, és ha valami dráma nem történik a szlovákiai politikában, ez több nem lesz. Ezen a konfliktuskerülő, bár számomra unalmas Bárdos sem tudott változtatni. Mindez persze csak az országos és relatív nagy részvételű választásra igaz. És ha a mozgóurnákkal nem lesz több kavarás : http://nitra.sme.sk/c/7137409/vyjazdy-s-urnami-v-tesedikove-vysetruje-policia.htmlKovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.