II.forduló: Kiska 92,78 %-ot szerzett Pereden

kiska

És ezzel az eredménnyel járásban Pereden született meg Kiska és Fico közötti legnagyobb különbség. ( Sőt, országosan is a topban vagyunk.) Mindez abszolút számokban 1454 szavazatot jelentett az új elnöknek, Fico 113 szavazatot kapott. Ennek ellenére Fico eredménye nem rossz, mert a jóval magasabb részvétel mellett zajlott parlamenti választásokon Pereden a Smer 106 szavazatot kapott. Bármennyire is csekély ez végső soron, az első fordulóhoz képest megduplázta szavazatait. Pereden is ugyanaz zajlott le, mint országos szinten: Smer sikeresen mozgósította híveit, de azon felül nem sikerült újabb embereket megszólítani.

A második forduló részvétele 50 %-os volt, amely csak fél százalékkal marad el az országos átlagtól, viszont az 5 évvel ezelőttihez képest óriási a különbség. Radičová inkább megmozgatta a peredieket, mert akkor 60,17 százalékunk vett részt a választások második fordulójában, és Radičová valamivel magasabb győzelmet ért el (93,35%). Érdekes módon, akkor ez a győzelmi arány sem volt elég arra, hogy Pered végezzen az első helyen, mert Királyfán még nagyobb volt (95,44%).

Idén Fico a járásban Köpösdön ( Hájské) érte el a legnagyobb győzelmi arányt (57,11%).Öt évvel ezelőtt ott Gašparovič 75%-ot szerzett. A legalacsonyabb részvétel továbbra is Negyeden és Sókszelőcén volt.

 Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.