Mezei futóverseny volt Pereden (Új Szó, 2014.6.11.) Kiegészítve képekkel és eredménnyel

IMAG0847

Múlt hét végén rendezték meg a Flaska Sándor mezei futóverseny nyolcadik évfolyamát. A versenyen a testvértelepülés, Tab futói is részt vettek. Idén k kilencvenöten álltak rajthoz.

Jurás Lívia, a Peredi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatója lapunknak elmondta, együttműködésük a tabi szakközépiskolával és gimnáziummal több mint tízéves.

„A két település kapcsolata a jogfosztottság éveire nyúlik vissza. A peredi lakosokat ugyanis Tab környékére deportálták. Flaska Sándor 1932-ben született Pereden, annak idején őt is Tabra telepítették. Tulajdonképpen neki köszönhetjük, hogy kapcsolat alakult ki a két település között. Sanyi bácsi atlétikával és kerékpározással foglalkozott, innen született az ötlet. A tabi iskolával közösen találtuk ki, hogy évente futóversenyt és megemlékezést szervezünk, hogy emlékezzünk arra az emberre, aki életével és a szülőföldhöz való ragaszkodásával mindnyájunknak példát mutatott” – tájékoztatott az igazgatónő.

A futóverseny délelőtt fél tízkor kezdődött, a futók három kategóriába sorolva vágtak neki a Telek-tó körül kialakított távnak.

Az első kategóriában az alapiskola 4–6. osztályos tanulói futottak, a második kategóriát a 7–9. évfolyam tanulói alkották, a harmadik kategóriában a középiskolások és a felnőttek versenyeztek. A versenyre a környező települések iskolásait, a peredi sportszervezet tagjait és a szülőket is meghívták.

Az első kategóriában a peredi Peter Polakovič és Karácsony Sára volt a leggyorsabb, a másodikban Lelovič Ádám, a zsigárdi alapiskola tanulója és Kocsisová Vanessa, a peredi alapiskola tanulója ért elsőként célba, a felnőttek között a peredi Juhos Ákos és a tabi Beda Nikolett győzött.

Jurás Líviától azt is megtudtuk, a két település iskolájának együttműködése kölcsönös. A peredi diákokat minden évben meghívják a tabi testvérintézmény diáknapjára. (béva)

I.kategória:

Fiúk:                                                                                  Lányok:

  1. Peter Polakovič  ZŠ  Tešedíkovo                    1.  Karácsony Sára   AI  Pered
  2. Renczés Zoltán   AI Felsőszeli                        2.  Kolozsi Tara  AI Deáki
  3. Pavlovič  Róbert  AI  Pered                            3.  Habán Dominika  AI  Zsigárd

 

II. kategória:

Fiúk:                                                                                 Lányok:

  1. Lelovič Ádám   AI Zsigárd                               1.  Kocsisová Vanessa   ZŠ Tešedíkovo
  2. Kulena István  AI  Negyed                              2.  Farkas Scarlett  AI Zsigárd
  3. Varga Ákos   AI Felsőszeli                               3.  Kozlík Klaudia   AI Sókszelőce

 

III. kategória.

Fiúk:                                                                                 Lányok:

  1. Juhos Ákos   Sportklub Pered                       1.  Beda  Nikolett  Tab
  2. Hajdú Ákos  Sportklub Pered                        2.  Weisz  Éva   Tab
  3. Szalai Róbert  Sportklub  Pered                    3.  Weisz  Hilda  Tab

Képek : Lelovics Tamás

 Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.