Sorsfordító nap

franz ferdinand

Ezen a  hétvégén egy olyan dátumra emlékezünk, amely megváltoztatta a közép-európai népek sorsát mindörökre. Szarajevóban meggyilkolják Ferenc Ferdinánd trónörököst, és ezzel a dördüléssel elkezdődött a Nagy Háború, amit mi sajnos úgy ismerünk, mint első. A fegyverropogás 20 éves szünetet leszámítva, lényegében 1945-ig tartott.

Valahogy a magyar történelembe beleillik az a tragédia, hogy egy olyan ember miatt indultak emberek meghalni, aki a magyarokat nem szerette, és trónra kerülése után mindent megtett volna a dualizmus felszámolására, elsősorban a csehekkel és a románokkal kívánt kiegyezni.

Novák Veronikának és a Vágsellyei Állami Levéltárnak köszönhetően betekinthetünk, hogy ebben az időben miről irt a környék lapja. Ezúton is köszönjük a segítséget!

Az újság meglehetősen patetikusan ír a merényletről. Ma már megmosolyogtató, hogy a tényszerű híradás hiányzik. De a merénylet mellett olvashatunk a kivándorlásról is. Ebben az időben Magyarországon évek óta gazdasági válságban van, és főleg a keleti tájakról tömeges kitelepülés indul Amerikába, de persze környékünk sem marad ki belőle. Az újság arra is példát mutat, miként születnek a a nemzeti legendák. A farkasdi bíró távozásakor leírják, hogy „szokott magyaros vendéglátással“ búcsúztatták. Ez  egy tipikus szófordulat, amelyet ha sokszor megismételjük, elhisszük, és igazából egy idő után nem érdekel senkit, hogy mekkora a valóságalapja.Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.