Villáminterjú Szekeres Klaudiával

kerekasztal

Pár napja a kormányhivatal mellett működő nemzetiségi bizottságba új tagokat választottak. Ismeretes, a bizottság november óta alig ülésezett, ugyanis akkor a magyar nemzetiségű tagok kivonultak. Most újra kezdik a munkát, Bárdos Gyula , Orosz Őrs vagy Tokár Géza mellett egy peredivel is. Szekeres Klaudiát kérdeztem, miként került oda.

Mi a tanács dolga?

Közvetlenül egy konzultatív-tanácsadó testület, amelyben Szlovákia összes nemzetiségi képviseli magát. Magyarokat 5 tag és 5 póttag képviseli. A jelölteket a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala javasolta és a választáson is a tagok vettek részt.

Évek óta részt veszel a kerekasztal munkájában, vezeted a Jogsegélyt, amely a nemzetiségi jogok képviseletét vállalta fel. Ennek is köszönhető, hogy bekerültél?

Bizonyára, de valamennyi kerekasztalos jogász meg volt szólítva. Bárdos javasolta, hogy a tanácsba kell egy jogász is, aki el tud igazodni a paragrafusok között. Ugyancsak Bárdos Gyula javasolt a bizottságba  és rajtam kívül Hodossy Katalin vállalta, hogy részt vesz a munkában.(Hodossy póttag lett.)

Tokár elég pesszimistán nyilatkozott a tanácsról…

Sokáig gondolkodtunk, hogy egyáltalán állítunk jelölteket. A tavalyi változtatás után, amikor szerb nemzetiségi jelölt javaslatára minden nemzetiségnek egy szavazata lett , függetlenül attól, mennyi tag képviseli a bizottságban. Így nem voltunk benne biztosak, hogy érdemes részt venni a munkában. (Előtte minden tagnak volt szavazati joga.)

Végül úgy döntöttünk elindulunk, de először mindent megteszünk, hogy változtassunk a bizottság szabályzatán, mert csak így van értelme. A további munka ennek fényében képzelhető el.

Az elmúlt 4 évben kivonultál a peredi közéletből és inkább a szlovákiai magyar nemzetiségi jogokkal foglalkoztál. November 15-én önkormányzati választások, elindulsz ezen a választáson is?

Úgy érzem, hogy 4 éve nem kaptam olyan bizalmat a peredi választóktól, hogy megmérettessem magam. Nem tartom valószínűnek, hogy elindulok bármilyen funkcióért.

 

 Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.