Falunapi beszélgetések: Zilizi Zoltán

zilizi-s

Falunapunk keretében Zilizi Zoltán helyi fafaragó műveiből nyílt kiállítás. Az alkotót ennek apropóján polgármesteri díjban is részesült. A beszélgetés a díjátadás után készült.

A kiállításon a munkájának hány százaléka látható?

Körülbelül a fele. Megpróbáltunk teljes keresztmetszetet adni az eddigi munkáimból. A fa megmunkálásával már több mint 30 éve foglalkozom. Először játékokat készítettem saját és a család örömére, később megpróbáltam művészibb dolgokkal.

Amikor hozzáfog egy újabb munkához, akkor már tudja, mit szeretne?

Persze,. Az ember fejében megszületik egy elképzelés, de ez nem mindig tartható. Mielőtt munkához látnák, papírra vetem, megpróbálok vázlatot készíteni. A vázlat és a tényleges munka viszont nem mindig egyezik, sokszor kell módosítanom. Alkotni csak úgy lehet, hogy az ember a szívét beleteszi, és addig nem nyugszik, míg a tökéleteset nem látja benne. Van, hogy nem sikerül, ekkor akár hosszú ideig pihentetem vagy faragok rajta, míg nem lesz olyan, ahogy megálmodtam.

Milyen fát szeret megmunkálni?

Elsősorban milyen fához jutok hozzá. Ez főleg a cseresznye és a dió. Környékünkön ezekhez lehet leginkább hozzájutni és könnyű megmunkálni. Fontos, hogy a fa száraz legyen, és ne legyen benne repedés.

A falu közepén áll az Életfa, amely a legnagyobb munkája, de egyben erre a legbüszkébb is?

Tényleg ez a legnagyobb munkám. A polgármester kért fel, hogy készítsem el. Eredetileg nem ez volt az elképzelésem, de menet közben változtattam rajta, ugyanis a tervnek megfelelő fát nem találtam. Nem tudom, hogy melyik a kedvencem, illetve mindegyik fontos számomra. A legkisebbtől a legnagyobbig. Mindegyik a munkám részese, megpróbáltam a lehető legtöbbet beletenni. Fontos, hogy érezni lehessen, hogy szívből csináltam.Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.