Választási ígéretek III.: Bérházak építése

14lj

Egyértelműen a Borsányi korszak legsikeresebb programja. Sikerült a falu létszámát stabilizálni, ezzel egy idegig megakad a lakosság számának csökkenése. Az elmúlt 4 év alatt egy bérházat adtak át, de erről még az előző testület döntött. A mostani testület alatt nem épült olyan bérház, aminek a kivitelezését ők határozták volna el. Ennek ellenére a program nem állt le. Két variáns volt. Az első elképzelés szerint a Vermek mellé terveztek akár több épületet. Miután a talajminták alapján ez nem alkalmas terület, az elképzelés lekerült a napirendről. Így került szóba a Fényessel szembeni terület. Idén már el kéne kezdeni az építkezést. Hivatalosan ez úgy zajlana, hogy a Bautech felépíti, aztán megvásároljuk. Most nem tudom, mi van, mert a Bautech addig nem építkezik, amíg nem jön pénz a lakásalaptól. Ez az eredeti elképzeléstől jelentős módosítás. Azt nem tudom, mikor döntötték el, mert ahol én voltam, azon a testület nem így szavazott.

A lakásépítés továbbra is töretlen bizalmat élvezett a testületen belül. De egyetlen részletkérdésben már vita bontakozott ki. Mennyire célszerű a falu teljes területén véletlenszerűen bérházakat elhelyezni? Érezhetően a testületen belül erősödött, hogy egynagyobb területet kell választani hosszú távú építkezésekre. Az ellenvélemény szerint az infrastruktúra kialakítása komoly anyagi terheket róna a falura, miközben meglévő területeken ezeket ki lehet küszöbölni. Ugyan nem volt kimondva, de érezhető, hogy egyeseknél az emeletes bérházak elhelyezése oda is, ahova nem biztos, hogy illik presztízs kérdése, mert városias látvány nyújt. Kérdés, hogy az új testület milyen állásponton lesz a bérházak építésében.

 Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.