Aki Pereden felvállalja, hogy hidas, az mínusszal indul- beszélgetés Somogyi Lászlóval, a Híd helyi elnökével

sumi

Azt hiszem az idei választást ott kell kezdeni, ahol az előző véget ért. A Híd 4 évvel ezelőtt hatalmas vereséget szenvedett és nem kerültek be a testületbe. Ennek következtében, miközben az MKP-s testületről havonta hallottunk, a Hídról annál kevesebbet. Somogyi László elnököt arról kérdeztem, mi is történt velük az elmúlt 4 évben.

Sokan azt mondják, azért léptél be a politikába, hogy vállalkozóként anyagi hasznod legyen.  Nem erre vagyok kíváncsi, mert az vesse rád az első követ, aki nem használná ki ennek az előnyét. Inkább arra lennék kíváncsi, hogy lesz valakiből Híd alapító, miközben nem érdeklődött  politikával?

Tudatlanságból kerültem be és büszkeségből nem lépek ki. Az nem igaz, hogy hasznom lenne belőle. Nagyon sokszor úgy vagyok vele, hogy hagyom az egészet, nem ér annyit. Az egész úgy kezdődött, meghívtak Sellyére az alakuló ülésre és bekerültem a járási csapatba. Bugár mindig szimpatikusabb volt, mint az akkor MKP-ban hatalomra került ág. Akkoriban már gondolkodtam azon, hogy a következő választásokon elindulok.

Az előző választásokhoz képest nagyon megfogyatkoztatok. Nem sikerült az építkezés.

Az előző választások előtt sem volt egyértelmű, hogy teljes listát kell állítani vagy sem. Személy szerint akkor sem támogattam a teljes listát. Utólag látszik, hogy ezzel támadási felületet adtunk az MKP-nak. Mentségünkre, hogy ez még az tapasztalatlanságunknak tudható be.

De jócskán megfogyatkoztatok.

Miért?

Most hárman indultok. Vegyük az alapítókat: Kovács Mari

Mari nagyon hiányzik nekünk, de külföldön dolgozik, nincs lehetősége segíteni. Nem hagyott el minket, és az ő hatalmas szervezési képessége nagyon hiányzik. De mi most olyan emberek kínálunk, akik tenni akarnak a közösségért, akik már bizonyítottak.

Jó, akkor ott van Tanka Mária vagy Berényi. Nem lehet megkerülni Szekeres Klaudiát sem. Sokak szerint kimondottan rossz volt a viszonytok.

Tanka Mari továbbra is aktív tag, de nem vállalta a jelölést. Berényi szimpatizáns volt, nem tag. Klaudiával személyes konfliktusunk soha nem volt, csak politikai kérdésekben, akár példaként a teljes lista esetében.  Mai napig jó kapcsolatban vagyok vele és igénybe veszem a jogi segítségét. Alapítók közül csak Salát Emília hagyott el minket, és ezt nagyon sajnálom. Az előző választásokon nem került fel a listára és ez zokon vette. Szerintem jogosan.

Tehát ha jól értem, 11 jelöltet állíthattatok volna, de mivel nem egyeztetek meg, hogy mekkora lista legyen, ezért tízen indultatok. Csak eggyel kevesebben, ami végül is senkit nem érdekelt. Erről lemaradt Salát és feszültség keletkezett. Elég értelmetlen húzások voltak.

Ez hibás döntés volt, amit visszacsinálni nem lehet, de utólag bánom. A választásokon rosszul szerepeltünk, mert senki sem került be, de összehasonlítva ugyanakkora településekkel, a mi jelöltjeink sok szavazatot kaptak, de az MKP-sok hihetetlenül sokat. ( Érdekesség: 4 éve Farkasdon Árendás László 661 szavazattal a legsikeresebb jelölt volt. Pereden csak két szavazattal verte volna Varga Robit, a leggyengébben szereplő képviselőt. ) Személy szerint 4 jelölt bejutásával számoltam.

Ugyanakkor Malý Mónika is hiányzik. Ő független volt a listátokon, de a legsikeresebb jelölt.

Többször megkerestem, de kijelentette, nem kíván indulni a listán.

Négy éve az a vád ért benneteket, hogy támadó volt kampánytok. Szerintem inkább az MKP nem értette mi a kampány. Te hogy értékeled?

A teljes listával az volt baj, hogy mindjárt ránk húzták, hogy át akarjuk venni a hatalmat. Próbáltunk rámutatni a problémákra, de egyesek ezt kiforgatták és támadásnak vélték. Ez a logika máig megmaradt. Aki velünk szimpatizál, arra rásütik a hidas, egyenlő áruló bélyeget. Most 7-8 személyt megkerestünk, akikről tudjuk, hogy szimpatizálnak velünk, de nem merik felvállalni, mert árulóként tekintenének rájuk. Aki Pereden felvállalja, hogy hidas, már mínuszból indul, és nagyon sokat kell tennie ahhoz, hogy nullára felküzdje magát.

De volt négy év, amikor építkezhettetek volna.

Ez meg is történt. A választások után azonnal írtunk Spál úrnak, hogy tisztítsa ki az elvezető kanálist. Megvádoltak, hogy hátuk mögött csináltuk. De támogattuk az óvodát árnyékolóval. Ez sem tetszett a vezetésnek. Megtiltották a szülőknek fákat ültessenek ki, csak azért, mert tőlünk kapták. Az emlékműre megcsináltuk a babérkoszorút, támogattuk a Telektó PT-t, de azt is zokon vették. De most ők is azzal fognak kampányolni, hogy kitisztították a tavakat. Kérdem én, hogy magánszemélyként nem tettem valamit a faluért, vagy ha az MKP újította volna fel a babérkoszorút, az többet érne, nekik már szabad?

De tevékenységetek jelentős része egybeesett valamelyik kampánnyal.

Tavaly permanens kampány volt. De az óvodának felajánlott árnyékolóról vagy a fákról senki nem tudta volna meg ki adta, ha nem tiltják meg. Sokszor elhangzik, hogy várjuk a lakosok segítségét, de az ne hidasok vagy azok szimpatizánsai legyenek.

Ennek ellenére most koalíciót ajánlottatok az MKP-nak, de ők elutasították. Várható döntés volt?

Mondjuk úgy, hogy nem lepett meg. Javaslatunk 7-4 vagy 8-3 koalíció volt, ahol az MKP-sok lettek volna többségben. Jurással, az MKP helyi elnökével tárgyaltam, de később megkaptam, hogy nem a megfelelő emberrel ültem le. Borsányival nem is volt esélyem, mert nem volt otthon.

De ezek szerint a polgármestert alkalmasnak tartjátok, mert beálltatok volna mögé.

 ( Hosszú csend.) Én úgy mondanám, hogy lehetett volna rosszabb polgármesterünk, de már túl van a csúcson. Az elmúlt 4 évben a falu stagnált. Az utak, járdák nem újultak meg. Megcsinálták az urnafalat, amire 4 éve az mondták, hogy nem kell, a komposztáló időzített bomba és lehetne sorolni. Mi most a testületbe kínáltunk olyan embereket, akik képesek új színt vinni a testületbe. Egy testület meg tudja nehezíteni a polgármester dolgát vagy éppen segíteni tudja. Az önkormányzati választásnak nem arról kell szólnia, ki milyen párt tagja, hanem személyekről. Az mindenkinek világos, hogy ez nem elvekről szól, az emberek nem eszerint szavaznak. Ha szakadáskor Borsányi belép a Híd-ba, akkor most mi lennék a leghidasabb falu. Egy erős polgármester befolyásolja a lakók szavazását.

De nem is volt polgármester jelöltetek? Az indulók közül megkerestek benneteket a támogatásért?

Az elutasítás esetére volt polgármesterjelöltünk, de most nem vállalta. Az ok ugyanaz volt, mint mások esetében: nem akarja, hogy megbélyegezzék. Nem is lett volna értelme, mert újabb jelölt csak a mostani újraválasztását erősítené. A jelöltek közül volt, aki megkereset minket, de amíg nem ismerjük a programot, senkit nem támogatunk.

Most nem vállalta a megmérettetést, de jövőben számoltok vele? Illetve van olyan személy a mostani testületben , aki mögé alkalmasint beállnátok?

Mi számolunk vele és perspektivikus jelöltnek tartjuk. De úgy gondolom, hogy egy jelölt számára könnyebb, ha tagja a testületnek . A mostani testületből az egyik olyan személyt tudom elképzelni jó polgármesternek, aki tagja volt a pénzügyi bizottságnak. ( Novákné, Mozoli, Jurás volt tag.) 

 Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.