Darázs Bálint: Álmom a Forma 1-ben versenyezni

SAM_1489

Ez a beszélgetés még szeptember végén készült, aztán tudjuk, hogy az utóbbi hónapokban a falut inkább a polgármesterjelöltek küzdelme éltette, mint sem a tehetségek megismerése, én meg úgy gondoltam ,egy fiatal minden körülmény között értékesebb, hogy csak úgy elvesszen két jelölt között. Karácsony alkalmából egy fiatal peredivel ismerkedhetünk meg, aki a motorsportban ér el kitűnő eredményeket.

SAM_1798

Utóbbi időben egyre több tehetséges fiatal van falunkban. Ezek közül néhányat már sikerült a honlapon bemutatni, de persze mindenre nincs idő. Lényegében ez is egy megkésett beszélgetés. Aki figyeli a közösségi oldalakat, tudja, hogy a 14 éves Darázs Bálint már tavaly indult az Open Cup nevezetű gokart versenyen, és nyert. Idén egy osztállyal feljebb kerül és itt is jól teljesít. Az ember úgy gondolná, hogy a gokart nem igazán gyors versenysport. Ebből a tévedésemből Bálint gyorsan kivezet. Az autók akár a 120 km/h sebességgel is képesek száguldani. Előfordulnak balesetek, és ezek akár kéz- vagy lábtöréshez vezethetnek.

Azt tudom, hogy apud (Darázs László) nagy Forma 1 rajongó, tőle jött az ötlet, hogy próbált ki?

Egyszer csak úgy kíváncsiságból elmentünk terem gokartra és nagyon megtetszett. Egy idő után úgy belejöttem, hogy a többiek mondták ügyes vagyok benne, ezért nem próbálom ki a verseny gokartot. A kettő között nagy a különbség, míg a benti csak 9 lóerős, a mostani már 30. Elmentünk Trebaticére, az ottani pályára kipróbálni, és nagyon jól ment. A pálya tulajdonosa ekkor mondta, hogy van eladó gokart, és az apu rövid gondolkodás után megvette.

SAM_1503

És innen egyenes út vezetett a versenyzéshez?

Nem teljesen, csak edzeni jártunk a pályára. De  egyszer csak szólt a tulajdonos, hogy tudok-e arról, hogy versenyezni fogok, mert nagyon jól megy. Kicsit megszeppentem, de kipróbáltam, és mindjárt az első versenyen nyertem. A szezont végigcsináltam és a OC 100 kategóriában úgy nyertem, hogy a harmadik futamtól kapcsolódtam be. Most magasabb osztályban (Rotax junior) versenyzek -12-16 évesek között. A versenyben 11-en vagyunk, hat futam van egy szezonban, ez azt jelenti , hogy havonta egy. Ezek a futamok-mert annyi jó pálya nincs Szlovákiában- még Magyarországon és Ausztriában is vannak. Remélem, hogy idén 3. helyen végzek. Ezek izgalmasabb versenyek, mint tavaly. A versenyek két futamból állnak és ezek eredményét átlagolják.

Izgulós típus vagy, könnyű ráhangolódni a versenyre?

Főleg az időmérőn vagyok ideges, de a verseny alatt nem annyira. Szerintem nem baj, hogy izgulok, az kell a jó eredményhez. Csalódott is tudok lenni. Legutoljára Dunaszerdahelyen próbáltam meg mindenképpen jót menni, mert ott voltak a nagyszülők, de mégsem sikerült. A legutóbbi Pannónia ringes futamra nagyon büszke vagyok, minden összejött. Nagyon jól sikerült a rajt, még két ellenfelet a verseny alatt lehagytam és második lettem.

WP_20140418_003

És az ellenfelekkel a pályán kívül barátok vagytok?

Két barátom is van- Dominik Bazalka, Šimon Gabalec. Este együtt playstation-ön játszunk, tv-zünk vagy focizunk, de versenyen alatt azért rivalizálunk.

Most az édesapát kérdezem, hogy a pénztárcát mennyire terheli meg ez a sport?

Drága , de ezt a technikai sportokról általában el lehet mondani. Nevezési díj van a versenyre, aztán az autót is kell szervízelni és ezen felül még minden versenyre kell gumi, mert elkopik Akkor az edzésről nem is beszéltem, mert oda is el kell jutni és a pályát bérbe kell venni. Természetesen szponzorok nélkül mindez megoldhatatlan lenne. Úgy látom, hogy a mostani eredményünk ( 1 ponttal voltak lemaradva a 3. helytől) tükrözi a gépünk és Bálint képességét.

Nem féltitek őt?

Persze hogy van bennünk félsz, de Bálint élvezi, és sokat segít az önbizalmának. A feleségem mindig úgy engedi: Lassan hajts, ne hallgass apádra!

Bálint, mi lenne a nagy célod?

Bekerülni a Forma 1-be.

Az apa elmosolyodik. Tudja, ez nem csak tehetség kérdése. De mikor álmodozzon az ember, ha nem gyerekkorban, korlátok nélkül ?!

( Azóta a versenysorozat befejeződött. Darázs Bálint a szezont az 5. helyen fejezte beköszönhetően az utolsó versenyen összejött több balszerencsének. Így az óhajtott 3.hely nem jött össze, de így is gratulálunk, mert már sok sikeres sportolója volt ennek a falunak, de motorsportban még ilyen jó eredményeket senki sem ért el. )Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.