Elkészült a holokauszt emlékmű előzetes változata

emlekmu3

Mint ismeretes, a júliusi testületi ülésen létrejött az a munkabizottság, amelyik az egykori izraelita temetőben egy emlékmű elkészítését tervezi. Szeptemberre el is készültek az előzetes tervek.

Mozoli és Darázs felváltva ismertették az eddigi megbeszélés eredményeit, illetve Pintér Zoltán tervező bemutatta az elképzeléseket. Pintér a felvázolta, hogy a park érintetlen maradna, a zöldterületet meghagynák. A sírkövek viszont átkerülnének máshova, mert a mostani helyükön lenne a központi emlékhely. A bemutatott változat szerint a parkon átvezető út két oldalán lennének elhelyezve, de ez minden valószínűség szerintez még változni fog. A terveken a maximális lehetőségeket mutatták be, ebben az esetben a kivitelezés 12 000€ lenne, de a meglévő pénzforráshoz igazítják.

Magát a kivitelezést a Pered PT fogja végezni. A  finanszírozást több forrásból teremtenék elő: önkormányzat, gyűjtés, zsidó hitközségek. Darázs László találkozott a sellyei születésű Donáth Imrével , Szlovákia hesseni konzuljával, akivel egyeztetett az emlékműről és az anyagi támogatásáról. Darázs elmondta, hogy több zsidó egyesülettel is felveszik a kapcsolatot , illetve javasolta Donáthot és testvérét felvenni az emlékmű-bizottságba. A tagságukra azért is szükség van, mert a sírkert felújításakor bizonyos zsidó szokásokat illene betartani, viszont ezeket ma már helyi szinten senki se ismeri. ( A síroknak kelet felé kell nézniük, ezért a tervekben szereplő elhelyezésük nem jó.)

emlékmü1 emlekmu3 emlekmu2

Borsányi Ferenc a terveket támogatta, de kijelentette, azt nem támogatja, hogy  az önkormányzat pénzzel szálljon be a műbe. Kijelentette, többen is megállították azzal, hogy „erre bezzeg van pénz“, miközben másra kellene költeni. Szerinte inkább szociális kiadásokra kéne fordítani. Meglátása szerint ezeknek a leszármazottjai már nem is élnek Pereden.

A testület többi tagjától elhangzott, még nem tudni az önkormányzatnak mennyivel kell hozzájárulni, így ezt fölösleges ragozni. Úgy látják, hogy attól, mert már nincsenek zsidók Pereden, ugyanúgy peredi lakosok voltak és megérdemlik az emlékművet, illetve nem elhanyagolható, hogy a környék kap egy rendezett területet.

( Terveket Darázs László osztotta meg. Köszönjük!)Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.