Ősszel már csak egy nagy zöldhulladék gyűjtés

kuka

A testület legutóbbi ülésén újra megvitatta a kintlévőségeket. Most a magánszemélyek tartozásai kerültek sorra. Mozoli Sándor beszámolt arról, hogy július 29-én összeült a pénzügyi bizottság és sorra vette a tartozásokat. Pontos képet akartak kapni arról, hogy milyen adósságállománnyal álnak szembe. Több személynek feladatot osztottak ki, pontos és átfogó válaszok októberre lesznek. Kiemelte, nagyon sok személy már elhalálozott, miközben az adósága megmaradt a község felé. Javasolta, hogy a halotti bizonyítvány kiállításakor a községi dolgozók győződjenek meg arról, hogy az elhunytnak volt-e tartozása,  és csak ez után lehetne kiadni. Továbbá javasolta, hogy aki decemberig nem téríti meg a tartozását, annál januárban el lehet indítani az ingatlanbeterhelést. Erről a javaslatról még nem szavazott az önkormányzat, októberben térnek vissza a témához.

Mindamellett úgy látja, hogy a felszín alatt valami elindult, mert a tartozások aránya 20%-ra csökkent nyár eleje óta. Nem közvetlenül ennél a pontnál, de elhangzott, hogy az új kukák kiszállításánál fény derült arra, hogy nagyon sok ember nem volt a községbe bejelentve, illetve nem arra a helyre volt bejelentve, ahol lakik. Ezen személyeknek szemételszállítása ugyancsak terhelte a falu költségvetését, mert ingyen vitték el. Mozoli javasolta, hogy a kukákat matricával jelöljék. Ezzel a szemétszedőknek világos lenne, hogy ki fizette be. Győrög Katalin rámutatott, ez nem kivitelezhető, mert akár 4 részletben be lehet fizetni és az utolsó novemberben jár el. Az előzetes megegyezés szerint a kukákat matricával fogják jelölni, de aszerint, hogy az előző évben befizették.

Nem szorosan, de a témához kapcsolódik, hogy a megváltozott szemétgyűjtés miatt ősszel már csak egyszer viszik el a zöldhulladékot. Az eredeti polgármesteri elképzelés szerint tavasszal is beiktattak volna egyet, de a többiek szerint majd a tapasztalatok után döntenek. A nagymennyiségű szemetet a lakosok kivihetik, de itt vita alakult ki, hogy a sok nyugdíjas nem biztos mindezt meg tudja oldani. Mozoli szerint a falu költségvetéséből már így is jelentős összeg megy a szemétdíj pótlására és egyéb juttatásokra, így egyedüliként nem támogatta az őszi zöldhulladék elszállítását.

U.I. Sellyén ősszel konténereket helyeznek ki lomtalanításra és a nagyobb mennyiségű zöld elszállítására. Sellyeiek 27 € / fő évi szemétdíjat fizetnek.Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.