Lénárt András- Alsószeliből a Reading FC-be

12273032_1043551212356581_39120342_n

Lénárt András nem született peredi, csak anyai ágon kapcsolódik hozzánk. Mégis, az alsószeliből származó fiatalember példaképként szolgálhat fiatalnak és idősnek egyaránt. Pár hónapja az angliai Readingben középpályás játékosként készül a további karrierjére. Beszélgetésünk alatt végig érezni lehetett, hogy céltudatos, világos elképzelésekkel rendelkező fiatalemberről van szó.

Legelső kérdésem nem is lehetne más, mint az, miként kötődsz Peredhez?

Anyai ágon, de a nagyszüleim korán eltávoztak. Szekeres Erzsébetnek és Varga Dezsőnek hívták őket és a Szeli utcában laktak. Anyukám lánykori neve Varga Tímea.

12248745_1043551309023238_1653530605_n

Kezdetektől a foci iránt érdeklődtél?

Arra emlékszem, hogy állandóan fociztam. Óvodába se szerettem járni, legszívesebben csak a haverokkal fociztam volna. Akkor az anyukám úgy döntött, ha már annyira foglalkoztat a foci, ideje tovább lépni és elvitt Galántára. Ekkor hat éves lehettem. Az akkori edzőm Botka Gyuri volt, akinek nagyon hálás vagyok, mert edzőként és emberileg is nagyon sokat adott nekem. Ez idő alatt jöttek az apró sikerek és ezzel egy időben a céljaim is.

Gondolom, hogy a csapattársaid folyamatosan lemaradtak rólad, hiszen voltak elvárásaid.

Így nem mondanám, elsősorban a játékot élveztük. A foci technikai része nem érdekelt minket, de ez nem is volt baj. Galántán a 98-as korosztály a legjobb csapat volt, lényegében senki nem vert meg minket. Sokat játszottunk Nyitrával, ahol felfigyeltek rám és így újabb lehetőség nyílt számomra.

Tíz évesen felfogtad, mit jelent az, hogy Nyitra érdeklődig irántad?

Nem igazán, bár már csapatkapitány voltam és kezdtem elhinni, hogy jó lehetek. De a lehetőséget inkább elmagyarázták. Próbálták világossá tenni, ez milyen jó lesz nekem és fontos szempont volt a továbblépés lehetősége. De voltak nehéz pillanataim. Magyarként mentem és ez okozott problémát. Volt, hogy csúfoltak, de nem akartam ezzel törődni, inkább úgy vettem, hogy csak irigykednek. Amíg Nyitrán fociztam, minden nap az apum vitt az edzésekre. Suli után mentünk edzésre, ahol meg is várt. Ez ment 4 éven át és nem tudok elég hálás lenni érte. Két év után egy komoly térdsérüléssel bajlódtam, ami a növekedéssel függött össze, ez kissé visszafogott a fejlődésben. De a nyitrai karrier számomra fontos előrelépés volt. Az utolsó évben az év legjobb játékosa lettem!

12285696_1045076522204050_1898754335_n

Innen Győr következett.

Nyitrán 4 évig voltam, közben sokat játszottunk Győrben és egy idő után felfigyeltek rám. A lehetőséget megragadtam, mert én úgy láttam, hogy jobbak a körülmények, jobb a bajnokság és a technikai felkészülés magasabb szinten van. Az idő engem igazolt, hiszen ezalatt a Győrben töltött idő alatt technikailag sokat fejlődtem és a nagycsapatban játszottam.

Reading pedig megjelent…

Nagyon örültem a lehetőségnek, mert Anglia harmadik legjobb futballakadémiájáról van szó. Naponta délelőttönként három órás edzések vannak, délután további másfél órás edzés vagy meccselemzés. Négy hónapja vagyok kint, de úgy érzem, hogy ez a rövid idő is már sokat adott, főleg koncentrációban, mert tudok a játékban előre gondolkodni, közben felgyorsultam és az állóképességem is javult.

Az angol lehetőséget miként élted meg?

Amikor megjelent a Reading és a menedzseri iroda, úgy gondoltam, hogy ez számomra újra egy előrelépés és nem veszíthetek semmit. Azzal jöttek, hogy megnéznek, de már másnap kiválasztottak. Anyuval tárgyaltam velük és másnap már repültem, így nagyon nem volt időm gondolkodni rajta, de fel tudtam dolgozni. Először kimentem egy hónapra, majd haza kellett jönnöm, mert az U18-as válogatottal Svédországba utaztunk. Most 4 hónapja vagyok kint és jól érzem magam. Igaz, Közép Európából más játékos nincs, de a beilleszkedéssel nem volt gond. Az angol alapjai megvoltak és azóta fejlődtem.

Kik az ellenfelek?

Például két hete játszottunk Chelsea ellen, ezen a héten meg az Arzenál következett. (A beszélgetés november első hetében készült.)Tehát a korosztályomban az első ligában játszok.

Mitől függ a nagy csapatba való bekerülésed?

Ez csak rajtam áll. Most úgy érzem, jól teljesítek, de soha nem vagyok magammal megelégedve. Célom, hogy este úgy nézzek a tükörbe, hogy megtettem mindent az edzésen. Most úgy érzem a mérkőzéseken is jó vagyok, legalábbis a legjobbak között. Igaz csak barátságokon játszhatok, mert Győr még nem egyezett meg, de remélhetőleg télen aláírom a szerződést és onnantól teljes jogú tagja leszek a keretnek.

Eközben Szlovákiában tagja vagy az U18-as keretnek. Ez mennyire biztos pozíció?

Ez soha nem biztos a pozíció, mindenkinek meccsről meccsre kell teljesítenie. Úgy mondanám, hogy a keretbe nehéz bekerülni, de könnyű kiesni. Aki komolyan gondolja a játékot, biztos abban, hogy ezt szeretné csinálni, az nem veheti félvállról a focit. De önerőmből mindez nem sikerülhetett volna. Nagyon sokat köszönhetek a családomnak a sikeremben.

12243689_1043551205689915_1063436270_n

 Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.