Advent Pereden- A Campus ilyennek látta (Képekkel a koncertről)

IMGP4364

A vasárnapi koncerttel véget ért az adventi műsorsorozat. Az előadás után beszélgettem a Campus tagjaival, név szerint Malý Mónikával, Mészáros Kornéliával, Berky Angelikával, Marosi Biankával, Bugár Andreával, Pásztor Judittal és Lelovics Irénkével.

IMGP4419

A társaságot igencsak felszabadult hangulatban találtam. A változás látványos volt a szombati állapotokhoz képest, amikor a polgármester közleménye miatt becsapva érezték magukat, főleg, hogy pénteken még telefonon egyeztettek vele. A csalódottságukat nem rejtették véka alá, de ezt most tovább nem ragozzuk. Viszont a koncert sikere- ahova a szervezők elmondása szerint egy ember nem jutott be, az is csak azért, mert visszafordult –  és a perediektől kapott biztatás nagyon jó érzéssel töltötte el őket.

IMGP4112

IMGP4091

A rendezvény alapja nyáron született meg, méghozzá egy Richard Müller koncert után, ahol a Fragile is fellépett.  Ekkor Mészáros Nelli javasolta, hogy Peredre is el kell hozni őket, csak a pénz hiányzott hozzá. Ráakadtak a pályázatra, megpróbálták és bejutottak a kiválasztott pályázatok közé. Berky kifejtette, hogy elsősorban Mónika, Bianka és Nelli eredménye, ő inkább pesszimista volt abban, hogy sikerül elég szavazatot összegyűjteni.

Monika és Nelli itt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a nyilatkozatot olyan okból is méltánytalannak tartják, mert szavazás azért volt sikeres, mert nem csak perediek szavaztak, de Pozsonytól-Kassáig. ( A pályázat leírásában szerepelt, hogy Peredet és a régiót szeretnék megmozgatni.) Mindezt jól bizonyítja, hogy a sellyei magyar alapiskolában a szülők szó nélkül csatlakoztak. A perediek pozitív hozzáállásában kiemelték a szlovák iskola vezetését és az iskola szülői szövetségét, akik azonnal kedvezően álltak dologhoz.

IMGP4319

Amikor kiderült, hogy a pályázat sikeresen zárult, még a műsorterv nem volt teljesen összeállítva. Sok tervezett dolog el is maradt, mert további szervezetek készítettek programot és ez változásokat igényelt az elképzeléseikben.

Kérdésemre, hogy a pályázatban megfogalmazott cél, tehát a falu összefogása teljesült vagy sem, Malý Mónika úgy fogalmazott, hogy a falut sikerült összefogni, de a szervezeteket nem. Mindenki szervezte a saját programját. Ugyan ebből a lakosok nem sokat láttak, ők a négy vasárnapon kaptak szép és tartalmas programokat, de maga részéről van egy hiányérzete.

Az adventi műsor véget ért, de a Campus tevékenysége nem. Több tervükről is beszámoltak, de a következő hónapokban kisebb, író-olvasó találkozókra, úti beszámolóra kerül sor. Fontosnak tartották megjegyezni, hogy szívesen együttműködnek más peredi szervezetekkel, de egyenlő félként. Lehet, hogy követnek el hibákat, de ha ezt el lehet nézni az évtizedek óta működő szervezeteknél, engedtessék meg egy új esetében is. Szerintük rövid tevékenységük alatt Pered kulturális életéért dolgoztak – mindezt önerőből. IMGP4378

Képek: Mészáros TiborKovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.