Sportnak 13000€, a galántai giminek 100€, Campusnak semmi- elosztották a civil szervezeteknek szánt összeget

20160310 Programový rozpočet výdavkov na rok 2016-page-001

Ez a történet valójában decemberben kezdődött, amikor a Campus felé jeleztem, hogy joguk van a peredi költségvetésből támogatást kérniük. Erre minden civil szervezetnek joga van, sőt, mindehhez még bejegyezve sem kell lenni. Erről törvény szól, méghozzá nem is mostani. Más dolog, hogy Pereden kiváltságok alapján jártak el, pl. a Csemadok anélkül kapott, hogy kérte volna. Ugyanez érvényes a sportklubra is, és lehetne sorolni. Mások kérvényeket adtak be, de nem volt transzparens, hogy mi alapján ítéltek vagy nem ítéltek meg támogatásokat. A kérvényezés lehetőségéről  nem értesítettek,  a beadások határidejére nem figyelmeztettek. E pénzek elkülönítése a költségvetésben átláthatatlan volt.

Ezekre visszásságokra a főellenőr soha nem mutatott rá, de ez annyira nem meglepő. A  lényeg, hogy idén ez a módszer megváltozott. Bár hogy véletlenül se legyen igazam, azt állították, hogy csak kérvények beadási dátuma változott, valójában sokkal több.

Mostantól, ha a szervezetek támogatást akarnak, akkor kérvényt kell benyújtaniuk. Most abba ne menjünk be, hogy maguktól vagy ténylegesen mennyien adták be, illetve indokolták meg a kérvényt.Elméletileg a startpisztoly dörrenésénél mindenki egyenlő eséllyel indulna, és csak az döntene, ki –milyen programot kínál cserébe. Persze, ez csak elmélet. Most a költségvetésben erre külön pénzösszeget különítettek el, bár gond kihámozni a költségvetésből, mégis hol van. Nemsokára a sport példáján megmutatom, hogy miért.De lássuk, hogyan osztották szét az összeget.

 

kérvény jóváhagyva
ŠK Tešedíkovo 13000 13000
Csemadok 1000 600
Vöröskereszt 360 360
Matica Slovenská 120 120
Telektó PT 1162,50 1200
Peredi Nőikar 2729 1570
Galántai gimnázium ? 100
Szlovák óvoda szülői szövetsége 200 0
Szlovák iskola szülői szövetsége 200 0
Campus 1500 0

Még az osztás alatt is változtak játékszabályok. Eredetileg csak 4000€ -t szántak elosztani- ezt a költségvetési videóban is hallható ( külön írás lesz róla), utólag bekerült a sportklub. Tegyük hozzá jogilag helyesen, mert az sem több vagy kevesebb a többi szervezettől. Ennek kiszervezése törvénytelen, mert nem a falu költségvetési sem közhasznú társasága.

Tovább nem különösebben kommentálnám. Annyit tennék hozzá, hogy a gimnázium nem konkrét összeget kért, hanem olyan támogatást, amelyet az önkormányzat jónak lát. Ha jól emlékszem versenyre szánták. Jošvai Judittól megtudtam, hogy a szülői szövetség gyereknapra kért.

Mindenesetre  a költségvetésünk  nagyon lassan kezd transzparens lenni, de még mindig messze el vagyunk maradva  más községek költségvetésétől. Az nem lep meg, hogy képviselők többségének lövése sincs, hogyan kell kinéznie, de az rettenetesen zavaró, hogy olyan főellenőrünk van, aki nem figyelmeztet. Jobb helyen rég leváltották volna. Ha pedig más valaki figyelmeztet, akkor meg csak azért sem lehet igaza. A nem transzparens részét mutatja, hogy az egyházi szervezetek esetében továbbra se tudjuk, mi alapján kapnak támogatást, pedig ebben az évben 6700 €-t hagytak jóvá többek között ezek számára is.  ( Ebből a táblázat szerint 3950€-t osztottak szét.)

Az is világos, hogy a támogatás megítélése teljesen szétbombázta a programozott költségvetést. Mellékelem. Itt látni, hogy a támogatások rendszere nem transzparens, mert a sportra szánt összeg az utolsó centig a sportpályára megy. Valójában sehol sem szerepel a sportklub 13000 €-s támogatása. Ennek a dokumentumnak van lényegi jelentősége, mert ez alapján ellenőrizhető az önkormányzat. Ez egy hivatalos dokumentum, e szerint kell(ene) a képviselőknek  és a polgároknak ellenőriznie a kiadásokat és a fejlesztéseket.

U.I. a 1/2005-ös általános rendelet kimondja: žiadateľ musí mať sídlo na území obce, pôsobí alabo vykonáva činnosť na území obce. Ezek szerint a galántai gimi nem kaphatott volna támogatást.

20160310 Programový rozpočet výdavkov na rok 2016-page-00120160321 Rozpočet obce Tešedíkovo 2016-page-001Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.