Iskoláink a Facebookon- üdvözöljük a 21. században

ajto

Nem mondhatom, hogy utolsók között, mert ilyen felmérésem nincs, de jócskán lemaradva a környék iskoláihoz képest, most már minkét peredi iskola hirdeti magát a legnagyobb közösségi oldalon.

Ebben az óvodák jóval hamarabb léptek. Évek óta aktívan kihasználják ezt a lehetőségét, ezzel is megpróbálták közelebb hozni a munkájukat, nem utolsósorban a tudat alatt a szülő bizalmába férkőzni. Az iskolák lemaradtak, sajnos sokáig nem tudatosították, hogy a jó bornak nem kell cégér ideje lejárt.  Az emberek egy része, és szerintem Pereden jelentős része a közösségi oldalakon szerzi meg azokat az információkat, amelyek alapján végső soron a véleményét kialakítja.

Mindkét iskolának évek óta jó honlapja van, de tegye fel a kezét, aki magától meglátogatta. Én a magyart időről időre megnézem, mert izgalmasabbnak tűnik, itt képek és videók is megtalálhatók. Bár az utóbbiak szerintem feleslegesen hosszúra sikerülnek. A szlovákon talán 1 éve voltam.

iskola1

skola1

De egy honlap önmagában nem elég. A sellyei alapiskola a saját  megmentését lényegében a Facebookon kampányolta végig. A farkasdi magyar alapiskola igazgatónője pedig rendszeresen propagálja az iskolája sikerét. Ennek értelmét mutatja, hogy a 300 lakossal kisebb Farkasdon 25 gyerek kezd az első osztályban. Nagyon fontos, hogy a szülők első benyomása az legyen, hogy minden a gyerekért és az iskoláért történik, és nagyon jó közösség dolgozik.

Ugyanakkor az embereknek fontos lett, hogy követni tudják, mi történik az oktatási intézményekben. Néha irracionális elvárásaik vannak, de  igazából sokszor a külső, a látvány fontosabb, mint a mélység. De ez ellen nem sokat lehet tenni, csak meglovagolni. Az imidzs építésében pedig megkerülhetetlen a közösségi média.

skola

iskola

Talán nem véletlen, hogy a szlovák és a magyar is áprilisban, a beíratkozások idején lett aktív.  Fontos, hogy mindkét iskola megmutassa és felvegye a versenyt a városi iskolák elszívó hatásával.  A lépés jó irányba mutató,  és csak remélni tudom, hogy 1 év múlva nem arról fogok írni, hogy kimúlt mindkét profil.

iskola2

skola2

 

 Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.