Itt csapat van!- riport az ifjúsági bajnokcsapat utolsó edzéséről

IMGA0009

Mindjárt az elején tisztázzuk, hogy most nem egy szokásos edzésről van szó. Ez a csapat pár hete megnyerte a bajnokságát és Néma Dezsi az otthonában egy terülj- terülj asztalkám keretében látta vendégül a csapatot. Talán mondani se kell, hogy nem bevett szokás így ünnepelni, de az teljesen világos, hogy Dezsi erre a csapatra nagyon büszke és hálás is egyben. Tegyem hozzá, hogy ugyan csak a riportra tettem be magam, de azonnal világos lett, hogy itt van mit ünnepelni. A csapatszellem ebben az esetben nem egy üres frázis, hanem tényleg köztük van. De különben is, egy edzőnek mi okozhat nagyobb örömet, mint amikor a játékosok az ő elképzelése szerint játszanak? Annál is inkább, mert amikor elvállalta, egy koncepció nélküli csapatot talált és sokszor megfordult a fejében, hogy lemond. Saját megfogalmazása szerint a sorstól ajándékként élte meg, hogy most olyan játékosai vannak, akik tudják mit vár el. Ezekkel a gyerekekkel lehetett foglalkozni, és akár az edzőt, akár a segítőjét, Horváth Pétert (Puli) kérdeztem, nem tartanak a jövőtől annak ellenére, hogy három játékos távozik.

IMGA0007

IMGA0006

És ha már szóba került Peti- akit egyszerűen legendának neveznek-a csapat logisztikai vezetője és néha az edzőnek is besegít. Már 10 éve a peredi ifjúsági focinál tevékenykedik, de szerinte a mostani csapatban az a különbség, hogy szívvel játszik és tenni akartak a peredi fociért.

Logikusanak tűnően felteszem azt a kérdést, hogy akkor ki a legjobb játékos, de Perina Kriszti ( róla még szó lesz) azonnal világossá tette: Itt csapat van! A többiek meg egyhangúan helyeseltek.

Bajnokcsapatnak lenni azért is nagy siker, hogy a csapatban deáki, zsigárdi és még sókszelőceiek is játszanak. Bármennyire is szomorú, de Perednek sokat segített, hogy ezeken a helyeken a „doraszt” megszűnt. Itt azért ki kell emelni, hogy ez önmagában nem sokat jelent, ha a lehetőséget nem használjuk ki. Csapatot építettek, de ehhez sok minden kellett. Dezsi kiemelte, elsősorban Tóth Géza ötlete volt, hogy sóki gyerekekkel töltsék fel a csapatot, és ez az ötlet bevált, mert két kiemelkedő játékost szereztek.

IMGA0004

Oláh Marcel és Stojka Pali a csapat meghatározó arcai, hiszen 34, illetve 30 gólt rúgtak, így a bajnokság második és harmadik legjobb góllövői. Marcel elmondta, hogy szeretett a csapatban játszani (az egyik távozó), de reméli a peredi nagycsapatban folytatja. Amikor arról kérdezem, hogy mi a különbség Pered és Sók között, akkor a körülményeket emeli ki. Pereden, mint csapatban, mint körülményekben megtalálta a számításait. Sókon nagyon sokszor elvárták tőle, hogy mentse meg a csapat meccsét, itt viszont a csapat részese volt.

Darázs Robi segített abban, hogy a deákiak nálunk folytassák. Ez ugyancsak jó döntés volt, mert a deáki gyerekek is hasonlóan nyilatkoztak, mint a sókszelőceiek. Tóth Erik és Norbert testvérpáros szavaiból világos volt, hogy nehéz ott sikerekről és lelkesedésről beszélni, ahol nyolcan jelennek meg a mérkőzésen.  Pár perc alatt teljesen világos, hogy erről a csapatról nem csak azért érdemes beszélni, mert bajnok lett, hanem a fiataloknak újra lehetőséget adott focizni, amire már saját községükben nem volt esélyük.  Ez a rész annak is fontos lehet, akit különösebben a foci nem hoz lázba, de a tehetséggondozást, a fiatalok elkallódásának megakadályozását fontosnak tartja.

Perina Krisztián mellett sem mehetünk el szó nélkül, mert a csapat sikérének részese. A csapat szíve, ugyanakkor a legnagyobb szurkoló, mert egyebek mellett végigdobolja a meccseket, de hogy ez ne legyen elég, még anyagiakban is támogatja. Még a kölyökcsapatnál kezdte, majd Dezsivel tartott az ifjúsági csapatba.  Látni és érezni, hogy ez csapat neki is fontos. Hisz abban, hogy mindezért érdemes időt és energiát áldozni.

Viszont a csapat körül további segítők is voltak, akiket illene megemlíteni: Somogyi Attilát, Varga Szilvesztert,  Csicsola Tomit, Zilizi Lászlót, Lelovics Laci vagy  Kiss Gábort, aki a csapat egyik legnagyobb rajongója. Sókról Stojka Alajost „Princót” kell megemlíteni, aki a gyerekeket az edzésekre, meccsekre elvitte.

Végül következzen a csapatkapitány. Hlatky Kevin az idényt nagyon jónak értékelte. Szerényen megjegyezte, hogy nem mindig ő volt a legjobb játékos, de ilyenkor a csapat segített.

Leírhatatlan jó érzéssel távoztam, hogy a sokszor szidott és temetett peredi foci megint megmutatta, ha van elképzelés és koncepció sokra viheti, ha olyan emberek állnak ott, akiket a kudarc nem keserít el, hanem inkább arra ösztökéli, hogy két lépéssel előbbre gondolkozzanak. Elsősorban Néma Dezső és Horváth Péter csendben és szerényen tégláról téglára építkeztek. Ez az ő művük, de mindannyian büszkék lehetünk rá.

Bajnokcsapat tagjai:Mészáros Norbert,Tóth Erik,Tóth Norbi, Václav Dominik,Varga Frigyes,Pintér Gábor,Čiernik Matúš,Kocsis Krisztián,Szabó Kristóf,Hlatky Kevin, Oláh Marcel,Sztojka Pál,Somogyi Tamás,Mészáros Bálint,Havlín MiroslavKovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.