Lakóházak vagy munkásszállók?

kép

A faluban hetek óta borzolja a kedélyeket, hogy az egykori „kindergyár“ helyén munkásszálló épül. Az utóbbi időben a Balkánról turistavízummal érkező munkások elszállásolása az egyik legjövedelmezőbb üzlet lett. Viszont a lakosok döntő többsége ezt nem díjazza, és elsősorban a bűnözés drasztikus növekedését vizionálja.

Ezekből a reakciókból a testület sem maradt ki. Az elmúlt pár ülésen a téma többször is felmerült. Az egész ott kezdődött, hogy a KT kft kérvényezte az épület alatti terület megvételét. ( Az épület a kft tulajdona, terület a községé). Most ennek az eladásnak a körülményei nem  annyira érdekesek, a lényeg az, hogy a polgármester azzal jött, hogy tárgyalt a tulajdonossal, és nem munkásszállót épít, hanem lakásokat alakít ki. Ezeket majd a község megvásárolná és kiadná. A vásárlás nem községi költségvetésből menne, hanem a lakásalapnál pályázna rá.

Szeptemberben innen folytatódott a dolog. Jurás Gábor elmondta, a cég a terveit benyújtotta, de meg kell vitatni egy építésszel, mert a projekten lényegében csak átragasztották a munkásszállót lakóházra, de a lakásoknak nincs vízórája, gázórája vagy villanyórája, és így kétséges, hogy ezeket lakásoknak lehet nevezni. Bár a polgármester hozzátette, hogy Kolozsi, a cég nevében kijelentette, hogy a furcsán hiányzó dolgokat meg lehet oldani.

A testületben ezek után érzelmes vita bontakozott ki arról, hogy a munkásszállót nem szabad megengedi,  és  milyen bűnözési és közegészségügyi veszélyek várnak a falura, de igazából arra nem adtak választ, hogy  az önkormányzatnak milyen lehetősége lenne magakadályozni, hogy munkásszállónak alakítsák át, ha cég minden törvényt betart. (Érdekes volt, hogy Mészáros Zsolt a bűnözés veszélyeire hívta fel a figyelmet, majd közölte, hogy a sok vendégmunkás ellenére a járásban jelentősen csökkent a bűnelkövetők aránya. Hasonló módon nyilatkozott az RTV Krea-nak és a Noviny Juhozápadu-nak is)

A polgármester a vitában elmondta, hogy a szövetkezet volt főépületét megvásárolta a sóki polgármester és társa. Ők azonban a megvétel után felajánlották, hogy lakásokat alakítanának ki benne, majd a már vázolt konstrukcióban a falunak eladnák.  Tehát jelenleg Pereden két nagy épületben lehetnének lakások, de akár munkások is. Kétesélyes dolog.

Ez viszont Darázs Lászlónak okozott gondot. Szerinte elfogadhatatlan, hogy most azonnal döntsék el, hogy szükség van-e a falunak újabb, legalább 40 lakásra. Szerinte a lakásépítést is át kéne értékelni, mert a faluban rengeteg az üres ház, amibe idegenek költöznek.

A testület nagy része nem osztotta Darázs véleményét és a polgármester szerint sem lehet megakadályozni, hogy perediek annak adják el a házaikat, akiknek akarják. Szerinte, további lakásokra szükség van. ( Ezen a testületen döntöttek arról,, hogy a legújabb bérház mellett újabb épül.)

A testület felhatalmazta a polgármestert, hogy tárgyalásokat folytasson arról, hogy a szövetkezeti épületben lakásokat alakítsanak ki, illetve építész vizsgálja meg a „kindergyár“ terveit.  A testület célja hogy mindkét épületben lakások legyenek. A téma az októberi ülésen újra felmerül.Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.