Egy év kihagyás után újra volt ovibál

3

A magyar óvoda jó pár éve kezdett bele a bálok szervezésébe azzal a céllal, hogy a szórakozás mellett bevétellel is segítse az intézményt. Idén viszont névváltoztatásra került sor. A szüreti bál a hagyományokra épített, tehát a színvonalat tartani akarták, így volt vacsora és éjfél után káposztaleves, valamit egy egész asztal roskadozott a sütemények alatt. A szokásoknak megfelelően, és hát a szüreti bál megnevezés még hangsúlyozta azt a tényt, a helyi borászok nedűit kínálták.

1

A zenekar győri volt, meg is kérdeztem, hogy hol akadtak rájuk. Marosi Bianka elmondta, hogy ez ügyben nem mást, mint Menyhárt Dodit, az MKP jelenlegi elnökét hívta fel, bár akkor még csak képviselőjelölt volt. Több zenekart is javasolt, hiszen mint ismeretes a közelmúltig sikeres vőfély is volt.

4

 

2

Másnap, a takarítás kellős közepén zavartam meg a szülőket. Megkértem Körösi Anikót, a szülői szövetség elnökét és Borsányi Szilviát, az intézmény igazgatóját, hogy értékeljék az estét.

Anikó elmondta, hogy nehéz volt kezdet, de mindenki elvállat valamilyen munkát és sikerült elosztani a feladatokat. Örömét fejezte ki, hogy a munkaközösségbe idén bekerült szülők is nagyon aktívak voltak. Arra a kérdésemre, hogy a szüreti bál megnevezés tudatos változás volt-e, elmondta, hogy igen, mert úgy tapasztalták, hogy a lakosok kevésbé érdeklődnek az ovis bál iránt, ha nincs ovis gyermekük. Ugyan így sem volt óriási érdeklődés, 80 körüli eladott jegy, így nem tudja megítélni volt-e pozitív hozadéka. Végül a bált egy hét alatt szervezték meg, mert hétfőn döntötték el, hogy mégis megtartják. Rákérdeztem a bevételre is, mert mégis ez egy bál célja. Anikó kifejtette, hogy még nincs meg a teljes elszámolás, de volt értelme és a tombolából nagyon szép összeg folyt be.

Borsányi Szilviát is takarítás közben kaptam le, és elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy az intézmény vezetője miként élte meg a bált, illetve azt, hogy tavaly elmaradt. Elmondta, hogy szerinte nagyon jó bál volt és már jöttek rá pozitív visszhangok, sőt már az est folyamán felmerültek ötletek, mivel lehetne növelni a következő bál színvonalát. Szerinte tavaly talán pesszimisták voltak, és visszagondolva bátrabbnak kellett volna lenni. Elmondta azt is, hogy teljes mértékben számíthat a szülői szövetségre, kijelentette, hogy „nélkülük nem lenne semmi“. Természetesen rákérdeztem a bevételre, illetve arra, hogy mire szeretné felhasználni. Kifejtette, hogy a bál egy hét alatt valósult meg, tehát ezt még nem beszélte a szülői szövetséggel , mert ez közös megegyezés kérdése,és a bevétel pontos összegét sem ismeri, de maga részéről az udvaron új hintákat szeretne. Erre persze ez a bevétel nem lesz elég, de remélhetőleg más forrásokkal kiegészítve sikerül megvalósítani.

És aki a magyar óvodát jobban szeretné megismerni, legközelebb december 16-án teheti meg, amikor karácsonyi műsor tart a kultúrházban a magyarországi Aranyalma zenekar kíséretében.Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.