A doni katasztrófára emlékeztek

???????????????????????????????

Az MKP helyi szervezete szombat délután lényegében egy programsorozattal emlékezett meg a II. magyar hadsereg 1943-as megsemmisüléséről. Magának a tragédiának a feldolgozása meglehetősen későn kezdődött. Az első  munka 1959-ben, majd Nemeskürtytől a 70-es években, de igazából csak a rendszerváltás környékén születtek a témában nagyszabású dokumentumok. Sőt, a saját korában is az emberek nem igen értették a veszteség súlyosságát. Konkrétan a megmenekült katonák nagyon meglepődtek, hogy hazaérve a lakosság mennyire nincs tisztában a helyzettel, sok esetben az otthoni lakosság közömbösen szemlélte a sorsukat.

DSCN2871

Pereden a megemlékezés nem új keletű. Darázs László, aki a szombati rendezvény főszervezője volt, már évek óta a II. világháborús emlékműnél megemlékezést szervezett az elesett katonák emlékére. Elmondása szerint idén a szerencsés körülményeknek köszönhetően sikerült egy kiállítást összehozniuk. A kiállított tárgyak Kvitek Mariántól származnak, aki amatőr történész és hivatalos katonasír feltáró. A kiállított tárgyak között vannak Peredről származó tárgyak is, legérdekesebb egy német katonai sisak. Ez egy német katonáé volt, akit az oroszok a Telek-tó környékén fogtak el, majd végigvezették a falun, hogy a Kurcsa partján kivégezzék. A kiállítás természetesen rengeteg érdekes, izgalmas tárgyat mutat be, egyebek mellett felsorolja az összes elesett peredi katona nevét is.

???????????????????????????????

DSCN2866

Az este Illésfalvi Péter hadtörténész előadásával folytatódott, de ezen már én nem tudtam részt venni. A kiállítás szerdán újra megtekinthető lesz. Akit csak egy kicsit érdekel a történelem, tényleg nagyon ajánlom, igazán színvonalas.Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.