Csemadok évzáró- idén már az ifjú politikai titánok nélkül

20160116_182224[1]

Idén a Csemadok nyitotta meg az évzárók sorozatát. A tavalyi bombasztikus MKP kampány után, amikor ha jól emlékszem 7 fiatal jelölt is bemutatkozott, visszatért minden a régi kerékvágásba. Ahogy a választások után lenni szokott, a fiatalok eltűntek és maradtak a jó, régi csemadokosok. Olyan százan.

Idén a hangnem is békésebb volt. Jurás Lívia elnök olyasféle gondolattal köszönt el, hogy lehetséges nem ugyanazt gondolkodjuk, de nyelvben, kultúrában és történelemben összetartozunk. Ez mondjuk hatalmas változás ahhoz képest, hogy tavaly abban a teremben nem mindenki volt jó magyar- mindez politikai hovatartozás miatt.

Évértékelőjében kiemelte, hogy a 10 pontos munkatervüket majdnem teljesítették, csak a színházlátogatás maradt el. Emlékeztetett arra, hogy Vankó Ferenc vezetése alatt a Csillag citerazenekarunk az országos citeratalálkozón első lett. Ugyancsak felhívta a figyelmet arra, hogy a Peredi Nőikar idén ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját és sok sikert kívánt nekik az idei Kodály Napokon. Szerinte a Csemadok küldetése, hogy a kultúránkat megőrizzük a következő generációnak és ne veszítsük el kötödésünket a szülőföldünkhöz.

Borsányi Gyula, Pered polgármestere hangsúlyozta, hogy a globalizálódó világban szükség van biztos pontokra, amelyek segítenek az értékek megtartásában. Ebből a szempontból meghatározónak tartotta a magyar óvoda és iskola megtartását, és felhívta a figyelmet arra, hogy magyar szülők magyar oktatási intézményekbe írassák gyermekeiket.

( A fénykép a tavalyi évzárón készült.)Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.