Sportévzáró-szakadék szélén táncoló peredi foci

sport

Idén egy másik program miatt nem jutottam el az évzáróra, pedig az elmúlt évek egyik legfontosabb taggyűlésére került sor. A regionális lapokban több cikkben foglalkoztak azzal, hogy az A-csapat körül az események drámaian felgyorsultak: az edző és egyben kapus távozott, és felmerült annak a lehetősége is, hogy kijelentkeznek a bajnokságból. Minden jel szerint a peredi foci válságban van. Bende Norbit kérdeztem arról, mi történt az évzárón.
Kijelentkezünk a bajnokságból?
Nem, minden marad a régiben. A csapathoz új edző és kapus érkezik. Ígéreteket kaptunk arra, hogy lesznek új szponzorok és a polgármester is már többet megkeresett. Ugyan még pénzösszeg nem érkezett, de bizakodó vagyok.
Miért fogyott el a pénz?
A csapat biztonságos működéséhez az önkormányzat költségvetésén kívül minimum 5000 euró hiányzik. Ezt az elmúlt években több forrásból próbáltuk pótolni. A szponzorok mellett az oldies bulik 1500 €-s bevételt hoztak, ez idén nem volt meg, továbbá a pályán működő büfé is jóval kevesebb -lényegében semmilyen-bevételt hozott, mert kevesebb szurkoló jár a meccsekre, mint az előző években.
Lehet tudni, hogy kik lesznek az új szponzorok? Pletyka szintjén hallottam, hogy az önkormányzati képviselőt, Nagy Richárdot is megszólítottátok.
A támogatók nagyrészt magánemberek. Természetesen vannak vállalkozók is, de jelen állás szerint a „vágóhíd“ lesz a legnagyobb támogató. Nagy Ricsinek megköszöntem, hogy támogatta az ifjúsági csapat felkészülését, és ekkor jeleztem, hogy szívesen látjuk a támogatását az A-csapat esetében is. A lehetőséget megköszönte, és azzal fejeztük be, hogy elgondolkodik rajta.
A sport költségvetése-legyen az a sportlétesítmények vagy a klub működése- évek óta ugyanakkora összegből áll, amely az inflációval számolva ( pl. itt erős tétel az üzemanyagárak változásai ) folyamatosan reálértékben csökken. Megkerestétek az önkormányzati képviselőket, hogy lobbizatok más összegért?
Természetesen az elmúlt években rendre megszólítottuk a képviselőket, de látványos eredmény nélkül. Peredi szakemberek segítségével 2014 őszén a sportpályán felújítottuk a víz- és gázvezetéket, valamint a fűtést és a szigetelést. Úgy becsülték (a hozzáértő szakemberek), hogy éves szinten kb. 1000 € rezsit takaríthatunk meg ezzel az önkormányzatnak, amit a focira tudunk használni. Ezt a pénzt évek óta szeretnénk erre fordítani, de nem kapjuk meg.
De valójában keletkezett ekkora megtakarítás?
Ezt nem tudom, nem látunk bele. ( Pereden teljes kavarodás van a sport pénzeiben. A sportlétesítmények a falu tulajdona, teljesen az önkormányzat felel érte, ezért a sportklub minden egyes befektetése, ha nincs szerződéssel rögzítve, bizonytalanságot okoz. A sportklub saját költségvetéssel rendelkezik, amelyet csak közvetlenül a sportra használhat. Ezek, a felek között nem tisztázott pénzügyi átfedések, szóbeli megegyezések végső soron kódolták, hogy az emberekben és sajnos a képviselőkben is teljesen összemossa a sportpálya fenntartóját és a sportklub vezetését. Valójában a sportpályának és a sportklubnak jogilag annyi köze van egymáshoz, mint a Csemadoknak a kultúrházhoz. Bármilyen meglepő, de semmilyen. szer. megj.)
Norbi továbbá elmondta, hogy az évzárón körülbelül százan jelentek meg. A beszámolók után vita is kialakult, de a szurkolók inkább támogatásukról biztosították a csapatot, semmint bárkit hibáztattak volna a kialakult helyzetért.
A másik fontos kérdés, hogy emberekre van szükség a sport vezetőségében, mert jelenleg kevesen vannak. A sport esetében is feltünő, hogy egyre kevesebb az az ember, aki tesz valamit a közösségért.

sport1Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.