Amikor a testület a saját törvényeit nem tartja be

foci

A legutóbbi testületi ülésen:

Én:A sportklub pénze miért nincs egy csomagban a többi dotációval? Ez nem törvénytelen?

Válasz:A sportklub együtt van kezelve a focipályával és az egész sport támogatásával.

Én: Hogy moshatod össze a sportpályát és egy civil szervezet támogatását? Nekik miért nem kell dotációt kérni?

Válasz: A sport is kért pénzt, minden évben 13 000 eurót.

Én:És meg tudnád mutatni azt a kérvényt , amiben 13 000 eurót kért?

Válasz:….

Teljesen világos, hogy a sportklubbal a kutya nem tárgyalt arról, hogy mi a működésére a minimális, optimális, illetve ideális összeg.  A focira szánt pénz hasraütésre születik. Ez köszönő viszonyban sincs a tervezett, ésszerű és átlátható költségvetési előkészítéssel.

Igazából az a probléma, hogy a sportklub alanyi jogon kap 13 ezer eurót, de lehetősége sincs megindokolnia, hogy mennyit is szeretne, mi lenne a jó megoldás.

Eközben tavaly óta, amikor rájöttek, hogy a megszokott támogatási rendszer nem tartható, mert mások is bejelentkeztek támogatásokra, akkor dotációra elkülönítettek külön pénzösszeget. Ez idén 5000 €.

Erre elméletileg mindenki egyenlő feltétellel jelentkezhet ( jó, persze viccelek, dehogy, vannak egyenlőbbek), ez ugyan nem jár alanyi jogon, de itt legalább meg lehet indokolni, miért kér valaki annyit, amennyit.

Az egészben az a  legjobb, hogy a sportklub erre az összegre is bejelentkezhet és elméletileg ebből is kaphat, minden joga megvan rá. Magyarán az egész dotációs rendszer rossz, átláthatatlan és a civil szervezetek nem egyenlő feltételekkel rendelkeznek és ez több mint aggályos.

A legszomorúbb, hogy a testület saját, tavaly módosított rendeletét sem tartja be. A 2005-ben elfogadott rendelet egyértelműen kimondja:

img16

Hogy a sportklubra ez a szabály miért nem vonatkozik, azt csak a jó ég tudja.

Ez testület már túl van a félidején és itt az ideje kimondani, hogy eddig 3 testületet éltem meg, de ez a leggyengébb. A legfontosabb feladatuk, hogy a falu pénzügyeit  rendben tartsák, a pénzek felhasználása ésszerű és átlátható legyen,  nem teljesül.  A legszomorúbb, hogy a testület egy részét-tisztelet a kivételnek- nem is érdekli, meg sem próbálja megérteni és az egészre magasról fütyül, és ha a pénzügyminiszter próbálná jószándékkal elmagyarázni, annak sem hinnének, mert ők mindent jobban tudnak.De akkor meg minek indult?

Pereden nagyon sok minden megszokásból működik. Ha jó volt 1997-ben, akkor jó volt 2007-ben, jó lesz 2017-ben is.  Pedig csak annyi kellene, hogy létesüljön egy kézilabda, tenisz, röplabda vagy akármilyen más egyesület, amelyik pénzt kérne a falu költségvetéséből. Abban a pillanatban talán képviselők is rájönnének arra, hogy mennyire igazságtalan a rendszer. Mert ez az egyesület honnan kapna pénzt? A focitól vágnák le és adnák oda, pedig az egész eddigi érvelésük abban a pillanatban összedőlne, mert ugyebár a focipályához semmi közük nem lenne, vagy ha nem vagy fociegyesület, akkor be kell állnod az 5000 €-s koncért küzdeni?Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.