A kamcsatkai nyár egy peredi szemével

DSC00768

Ha mindenképpen ki kell neveznünk egy helyet, ahol úgy érezhetjük magunkat, mint a világ végén, akkor Kamcsatka egész biztosan dobogós helyen végezne. Nem tartozik a világ azon egzotikus helyei közé, ahová egyszer az életben el szeretnénk jutni. Pedig akár érdemes is lenne, mert csodálatos a természet. Lelovics Tihamér júliusban öt napon át élvezte szépségét.

Kérdésemre, hogy miért nem Dubajba utazott, mint minden rendes közép-európai, ha különlegességre vágyik, elmondta, hogy orosz üzleti kapcsolatai vannak és a kamcsatkai kalandtúra jutalomkirándulás volt. Moszkvából indultak, de a távolságot jól ábrázolja a 8 és fél órás repülőút, a 7000 km és 10 órás az időeltolódás. Kamcsatka fővárosába, Petropavlovszkba érkeztek meg. A szállodáról azt állították, hogy a városban a legjobb, de európai szemmel inkább turistaszállásnak tűnt (az első kép). A városnak 180 ezer lakosa van, nincs semmi különlegessége, a klasszikus szocialista panelek dominálnak, de azt sem lehet róla elmondani, hogy lepusztult lenne. Orosz viszonylatban egy kisvárosnak számit. Miután számukra minden biztosítva volt, nem tudja, hogy a szolgáltatások árszintje mennyire összehasonlítható a moszkvaival vagy az európaival, de a boltban európai  árak voltak.

IMG_1958

DSC00595

IMG_4192

A képeken szinte őszies az idő, de Tihamér elmondta, hogy ez egy átlagos kamcsatkai nyár. A kamcsatkai „jó idő” rendkívül rövid-júliustól szeptemberig tart-majd újra jön a hó és a hideg. Otthonról elindultak a 35 fokból és megérkeztek a 15 fokba, de ez is régiónként változik. Például pár nappal érkezésünk előtt 60 km-re északra 32 fok volt, ennek az az érdekessége, hogy a rengeteg vulkán egyedi mikroklímát hoz létre. A hőfok ellenére nem volt hideg, inkább az eső volt kellemetlen, de ha kisütött a nap, és felment 20 fokra, azt már melegnek érezték.

És mit érdemes Kamcsatkán megnézni? Tihamér elmondta, hogy csodálatos növény- és állatvilág várja a látogatót. A vulkánok mellett nagyon szép a Csendes-óceán és a partja. A partot a vulkáni tevékenység miatt fekete homok fedi és ez a fehér hullámokkal nagyon szép kontrasztot ad. Az óceánról csodálatos a partszakasz, ugyanakkor lehet búvárkodni, akár a fókák között is, mert nagyon barátságosak. A környéken gyakoriak a bálnák, de nekik nem volt szerencséjük, pedig pár napja még a felnőtt példányok ott tanítottak a kis bálnákat. De a szárazföld is sok csodát rejt. Épp lazacívás időszakában voltak, így ekkor sok medvét is lehet látni. Ugyan idén a folyami horgászat kimaradt, ezért reméli, hogy még visszatér erre a csodálatos vidékre.

DSC00730 DSC00651 DSC00637 DSC00615 IMG_1939 IMG_3948 IMG_4295 DSC00842 DSC00785

 Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.