Benzinkút épül (ne) a faluban

IMG_20170915_122425692

Az AVA-stav vállalat kérvénnyel fordult a testülethez, amelyben a falu központjában benzinkút építése céljából telkeket szeretne vásárolni. Mindez a képen feltüntetett területen valósulna meg.  A testületi ülést megelőzően az építésügyi bizottság olyan meglátásra jutott, hogy a töltőállomás mögött megmaradna egy rész, amit az önkormányzat a továbbiakban nem tudna kihasználni, ezért javasolta, hogy az egész területet vásárolja meg a befektető azzal, hogy az említett területen egy többfunkciós épületet emel. Az építésügyi bizottság szerint jó lenne, ha itt iroda- és üzlethelységek mellett étterem és szálló (panzió) létesülne, mert ilyen nincs a faluban és nagy szükség van rá. Ugyanakkor ez az épület hátulról a többi szomszédtól lezárná a benzinkutat, így egy esetleges tiltakozás vitorlájából is kifoghatják a szelet.

A vállalat tulajdonosa, Gyurkovics Sándor ismertette a terveket, valamint bemutattak egy látványtervet. Elmondta, hogy a kút csak napközben üzemelne- este tízig, és nem céljuk, hogy a kamionok itt tankoljanak. ( Csak egy kút lenne erre kialakítva.) Az üzemanyag csak minőségi lenne, a legnagyobb szlovákiai gyártó lenne a beszállító. Ugyan az üzlethelységekről szóló javaslatról a cég vezetője is csak a testületi ülésen értesült, de közölte, hogy szívesen megvásárolja ez egész területet és hajlandó egy kétemeletes épület felépítésére. A szálló üzemeltetését elképzelhetőnek tartja, de ezzel a felvetéssel ő is csak akkor találkozott, így konkrét elképzelése nem volt. (Szemben ült nekem, így hallottam a sóhajtását, amikor Jurás közölte ez ötletet.)

A jelenlévő képviselőkből senki sem szólt a kút ellen, releváns véleményt pedig hárman fogalmaztak meg.

Mozoli szerint ezzel a javaslattal már hamarabb tárgyalhattak volna, mert világos, hogy nem pár nappal a testületi ülés előtt került terítékre. Maga részéről, amikor először látta az ötletet, nem volt elragadtatva, hogy a központban lesz egy kút, de aludt rá egyet és átgondolta, hol mindenhol van a központban. Szerinte nagyon sok helyen és ezek fontos találkozópontok, ahol az emberek összegyűlnek és zajlik az élet. Megismételte a bizottság javaslatát, amely egy többfunkciós épületet javasol a benzinkút mögé, ahol panzió is működne, mert a nincs hol elhelyezni a vendégeket, illetve nincs egy állandó étterem. Gyurkovics megismételte, hogy a panziót elképzelhetőnek tartja, de az akkor elhangzott javaslata alapján a kiszolgálást a kút személyzete látná el, ezért éjszaka zárva lenne. Az étteremre továbbra sem tett konkrét ígéretet.

Borsányi Ferenc a ruházati bolt érdekében szólt. Szeretné, hogy ne kelljen bezárnia. Itt ígéret hangzott el arra, hogy az építkezés idejére a befektető konténerbe helyezi el, majd az épületben kapna helyet. Szóba került, hogy a másik épületben egy család lakik, őket is el kell helyezni. Ebben az esetben a polgármester javasolja, hogy a befektető vegyen nekik öreg családi házat.

Darázs László az iránt érdeklődött, hogy mi a biztosíték, hogy ez a benzinkút felépül. Gyurkovics elmondta, hogy tisztességes a szándéka és a fedezet is megvan rá. Ekkor kiderült, hogy Darázs inkább arra gondolt, hogy mi történik akkor, ha a lakosok részéről akkora tiltakozás alakulna ki, hogy megakadályozzák. Gyurkovics elmondta, hogy nyitott a lakosokkal kommunikálni, bemutatni a terveket, és minden lépésről egyeztetni.

(Itt azért álljunk meg. Erről a területről első pillantásra nem tűnik, hogy önkormányzati. Elég leépült, de beépített terület. Nem valószínű, hogy az AVA-stav talált rá. Inkább az, hogy az ötlettel bementek a községházára és megkérdezték, hol vannak a községnek az út mellett telkei, és „felülről“ jött a füles. Erre rá is akartam kérdezni, de úgyis csak maszatolás lett volna, inkább hagytam. Pedig egy esetleges tiltakozás szempontjából fontos. Nem mindegy, hogy az önkormányzat minden körülményt figyelembe vesz, az elejétől világosan kommunikál mindkét féllel, és utána hozza meg döntését, vagy az a prioritás számára, hogy benzinkút épüljön, és ehhez igazítja a lépéseit. Így ha valaki petíciót szeretne indítani, ezt figyelembe kell venni.)

A testület egyhangúan támogatta a töltőállomás felépítésének a szándékát, illetve az önkormányzati telkek esetleges eladását. Ennek fejében viszont a befektetőnek változtatni kell a terveken. A benzinkút mögött egy épületet kell felhúznia, majd az új tervekkel a kérvényét újra beterjeszti a testület elé.

 Kovács Zoltán

Egész nevén Kovács Zoltán. 1977-ben született, a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult. Szabadidejében a pered.info-t szerkeszti.